szeret veszélyesen élni

2018.06.27. 11:52

Kíváncsi, hogyan halaszthat el egy komplett bluesfesztivált egyetlen madárka?

Csak jókor kell jó helyen lenni.

Váratlan akadály gördült Kanada legnagyobb bluesfesztiváljának előkészületei elé Ottawában: egy védett ékfarú lile épített fészket és rakta le tojásait azon a dombon, ahová a fesztivál fő színpadát építenék.

A július 5-én keződő mintegy háromszázezer embert vonzó tíznapos rendezvényhez az építési munkálatokat kedden kellett volna elkezdeni, az ékfarkú lilét és négy tojását azonban nem szabad áthelyezni a kanadai szövetségi kormány engedélye nélkül. Az engedélyt ugyan kedd délutánra megkapták a fesztivál szervezői, ám azzal a feltétellel, hogy madártani szakértőt vonnak be a fészek áthelyezésébe.

„Ez az egyik legnagyobb problémát jelentő helyzet, amellyel találkoztunk...., de meg fogjuk oldani”

- mondta Mark Monahan, az Ottawa Bluesfest igazgatója.

Monahan felvetette, hogy helyezzék át a fészket egy természetvédelmi területre, ám azt ornitológusok ellenezték, mondván, ha emberi kéz érinti a tojásokat, a szülők otthagyhatják őket.

A fesztivál szervezői végül úgy döntöttek, hogy egy védett helyre viszik a fészket a központi színpad mögötti területre, ahová még a fellépő előadóművészek sem mehetnek be.

Ha a tojó ezért elhagyná a tojásokat, akkor azokat begyűjtenek, és inkubátorban kikeltetnék.

Az ékfarkú lile az amerikai kontinensen él, egyes egyedei ritkán elkóborolnak Európába is. A mintegy 25 centiméter hosszú madár jellegzetessége a nyakán lévő kettős fekte nyakörv és rőtvörös farkcsíkja. A vándormadarat a kanadai törvények védetté nyilvánították, mivel az elmúlt 50 évben jelentősen csökkent populációja. Évente általában csak egyszer költ, fészkét ember által módosított környezetben építi fel, olyan helyen, ahol kevés a növényzet. 24-28 napon át kotlik és a fiókák 40 napos korukra válnak önállóvá.

Az Ottawa Bluesfesten több tízezer zenerajongó vesz részt szerte észak-Amerikából. Idén olyan nagy nevek szerepelnek mások mellett a fellépők között, mint Beck, Bryan Adams, a Foo Fighters és Shawn Mendes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!