Hogy nézünk ki?!

2018.06.12. 13:55

Ilyen a tökéletes emberi test egy evolúcióbiológus szerint

Ehhez képest Da Vinci Vitruvius-tanulmánya kismiska.

This is apparently the perfect woman- talk about unachievable body standards

Ha olyan sportolókra gondolunk, mint Michael Phelps, Usain Bolt vagy a Williams-nővérek, joggal gondolhatjuk azt, hogy az emberi faj elérte a fejlődés csúcsát testi szempontból. Ám azért maradt még problémánk, nem is kevés. A több millió éves evolúció során felvettünk néhány nem éppen ideális tulajdonságot is.

Kifejlesztettük a két lábon járás képességét és nagyobb agyunk van, mint főemlős unokatestvéreinknek, amely tényezők nyilvánvalóan nagyon hasznosak. Azonban ezeknek köszönhetően a kismedencénk éppen akkor vált kisebbé, amikor a koponyánk nagyobbá: az emberi szülés így például sokkal fájdalmasabb, mint a többi főemlősé. Két lábon gyaloglásunk vezethetett a napjainkban oly gyakori hátfájdalmakhoz, hiszen az S-alakú gerinc nem épp optimális a saját testsúlyunkkal való megküzdéshez.

„Ha vigyázol rá, akkor a gerinced 40-50 éves korodig jól szolgál” – mondta Bruce Latimer anatómus a Science Magazinnak. – Onnantól kezdve viszont magadra maradsz.„

Mindezek mellett a fulladás veszélyét magában rejtő torokkal is rendelkezünk, valamint olyan hallással és látással, amely minden bizonnyal nem tart ki egy életen keresztül.

De hogy néznénk ki akkor, ha megválaszthattuk volna, hogyan fejlődünk?

A brit BBC4 egy új műsora keretében Alice Roberts anatómusprofesszor megvizsgálta az állati tulajdonságokat, és kiválogatta, mi mindent kellene ”összelopkodnunk„ ahhoz, hogy a tökéletes embert létrehozzuk – számol be róla az IFL Science.

Fotó: Twitter / Prof Alice Roberts

”A kutyák, a macskák, a lábasfejűek, a halak, a hattyúk és a csimpánzok ihlette modellemnek erősebb szíve és több artériája van, mint egy emberi lénynek, a tüdeje hatékonyabb, szemei vakfolt nélküliek, a füle sokkal érzékenyebb a hangokra, erősebb a lába és a hüllőkéhez hasonló bőre villámgyorsan blokkolja a káros ultraibolya sugarakat„- írta Roberts a The Daily Mail hasábjain.

Az eredmény a képen is látható szuperember, a lehetséges maximum, amelynek elérésében az evolúció – vagy a géntechnika – valaha is reménykedhet.

A Can Science make me perfect? (A tudomány tökéletessé tehet engem?) című program keretében Roberts és egy londoni Tudományos Múzeum csapata létrehozta a ”szuperember„ 3D-s modelljét, melyen az látható, hogy további állati testrészeket is ”kölcsönvettek„: a denevérek fülét, valamint egy praktikus kenguruzsebet az utódok hordozásához.

”Az ügyességet gyorsaságra cseréltem a lábak megváltoztatásakor. Ez azt jelenti, hogy ezekkel a lábakkal a hegymászás esélye nulla, de azt hiszem, megéri – noha én is felkiáltottam meglepetésemben, amikor megláttam a teremtésem végleges eredményét 3D-ben„ – magyarázta Roberts. ”Nem tartom szép látványnak a madárszerű lábakat, a kenguruzsebet viszont – két gyermek megszülése után – nagyon szimpatikusnak tartom.„

Borítókép forrása: Twitter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!