életben maradni

2018.06.02. 10:14

A Macarena ritmusára jobban megy a szívmasszázs spanyol tudósok szerint

Segíti a szívmasszázs hatékonyságát, ha a Macarena című sláger ritmusára végzik - állapították meg spanyol kutatók, hozzátéve, hogy egy mobiltelefonos alkalmazás még hatékonyabb lehet az újraélesztésben.

A Barcelonai Egyetem (UB) klinikája és a Barcelonai Autonóm Egyetem (UAB) kutatásának eredményeit a Koppenhágában szombattól keddig tartó európai aneszteziológiai kongresszus alkalmából ismertették előzetesen a szakemberek.

A Barcelonai Egyetem kórháza sebészeti osztályának vezetője, Enrique Carrero Cardenal által vezetett kutatásban 164 orvostanhallgató vett részt. Három csoportra bontva, bábukon végezték a szívmasszázst két percekre: az első mindenféle „vezérfonal” nélkül, a második egy mobiltelefonos online ütemmérő, a harmadik pedig a Los del Río spanyol együttes világslágere, a Macarena ritmusát fejben követve.

A kísérletek előtt a kutatás vezetői meggyőződtek arról, hogy a hallgatók tökéletesen ismerik a 25 évvel ezelőtti dalt, és képesek követni a ritmusát a szívmasszázs során.

Az eredmények szerint jelentősen magasabb volt a megfelelő – percenként 100 és 120 nyomás közötti – szívmasszázsok aránya a metronómot vagy a Macarena ritmusát követő csoportokban.

„A mobiltelefonos alkalmazás és a Macarena emlékezetből való használata javította a masszázs ritmusának hatékonyságát”

- közölték a kutatók, hozzátéve azonban, hogy azt nem figyelték, hogy a mozdulatok megfelelő – 5 centiméteres – mélyek legyenek.

A kísérletben a segítség nem kapó csoportban 24 százalék volt a hatékonyság, a Macarénára gyakorlóknál 74, míg az ütemmérőre tevékenykedőknél 91 százalék.

Azért a felmérést érdemes lenne megismételni a Stayin' Alive hatékonyságával is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!