érdekes felfedezés

2018.05.11. 07:05

Michelangelonak titkolnia kellett balkezességét

A korabeli előítéletek miatt a reneszánsz művész jobb kézzel festett, bal kezét csak akkor használta, amikor erőt kellett kifejtenie.

Forrás: Wikimedia

Michelangelo Buonarroti (1475-1564) jobb kézzel festett, de a szobrászatban véséskor, a bal kezét használta – erre az eredményre jutott Davide Lazzeri, a Firenzei Egyetem kutatója, aki tanulmányát a Clinical Anatomy című szaklapban mutatta be.

A kutató összevetette Michelangelo alkotás közbeni nyomástechnikáját egy új felfedezéssel, mely szerint a művésznek ízületi gyulladása volt, valamint Michelangelónak azzal az önkarikatúrájával, amelyet nemrég találtak a Victoria Colonnáról készített festményén, ahol láthatóan a jobb kezével fest.

Az elméletet alátámasztja Raffaello da Montelupo, Michelangelo asszisztensének életrajza, mely szerint a reneszánsz zseni valójában balkezes volt, a korabeli előítéletek miatt azonban ezt megpróbálta eltitkolni és csak olyan munkák esetében használta bal kezét, amikor kalapálásra, vésésre és faragásra volt szükség.

Akkoriban elsősorban az egyházzal szoros együttműködésben alkotó művészeknek kellett elrejteniük balkezességüket, ugyanis sok elítélőt mondtak a balkezesekre, például hogy az ördöggel állnak szövetségben.

A szakértők szerint a balkezesség hátterében az agy szerveződésének egy sajátos formája áll.

Borítókép: Michelangelo Buonarroti

Forrás: Wikimedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!