toplista

2018.05.16. 07:41

Mi a jó sláger titka?

Erre a kérdésre keresték a választ kaliforniai kutatók. Annyi biztos, hogy a legsikeresebb dalok a vidámsággal, a boldogsággal és a bulizással kapcsolatosak.

Budapest, 2018. április 5. Kirk Hammett szólógitáros (j) és Robert Trujillo basszusgitáros az amerikai Metallica koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2018. április 5-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

A slágerek sikerének titkát vizsgálta a Kaliforniai Egyetem: a slágerlisták legsikeresebb dalait főként a vidámság, boldogság és a „bulizásra alkalmasság” jellemzi. Ez ugyanakkor ellentmond az általános zenei trendeknek – fejtették ki a tudósok a Royal Society Open Science című szaklapban megjelent tanulmányukban.

A táncolhatóság is fontos szempont

A Natalia Komarova matematikus vezette csoport több mint 500 ezer dalt elemzett, melyeket 1985 és 2015 között Nagy-Britanniában adtak ki. A vizsgálat nemcsak a dalok slágerlistán elért helyezését vette figyelembe, hanem olyan ingyenes zenei adatbankokat (Musicbrainz, Acousticbrainz) is, melyek akusztikai információkat gyűjtenek a dalokról.

Ilyen információ a dal hangszíne, hangneme, táncolhatósága, hangulata, valamint az énekes neme.

Ehhez jönnek még olyan komplexebb szempontok, mint a különböző műfaji és hangulati besorolások.

Ezen adatok alapján a matematikusok egyrészt megvizsgálták, mely dalok sikeresek – a sikert egyszerűen a listák helyezése alapján definiálták -, másrészt zenei trendeket vezettek le az adatokból. Ennek során nem csak a slágerlistákon szereplő adatokat vonták be az elemzésbe.

Borongósabb az utóbbi 30 év?

A tudósok megállapították, hogy az elmúlt 30 évben többé-kevésbé szomorú dalok jelentek meg, miközben a vidám és boldog dalok veszítettek népszerűségükből. Ez az eredmény megegyezik kanadai és német kutatók korábbi tapasztalataival, akik már 2012-ben megállapították, hogy a lassú, (mollban íródott) dalok száma megnövekedett az amerikai slágerlistákon.

A női hangok – a rockzenét kivéve – előretörtek. Ez elsősorban a sikeres dalokra érvényes, tehát azokra, amelyek felkerültek a slágerlistákra.

A kutatók szerint a slágerlistákon sikeres dalok nem felelnek meg az általános zenei tendenciáknak.

A toplistás dalok ugyanis vidámabbak, jókedélyűbb a hangzásuk, táncolhatóbbak, és „bulizásra alkalmasabbak”, mint az összes vizsgált dal átlaga.

A szupersztárstátusz árulkodó

Ehhez illeszkedik a zenei műfajok értékelése is: a klasszikus zene és a dzsessz nehezen válhat slágerré, miközben a pop és a dance a legnépszerűbb műfajokhoz tartozik. Ezzel párhuzamosan a rockdalok sikere a 2000-es évek eleje óta folyamatosan csökken.

Éppen az általános zenei trendek és a slágerlistákon szereplő dalok többségének jellemzője közötti ellentmondás alapján jutottak a tanulmány készítői arra a következtetésre, hogy a dalok „sikere nehezen definiálható és általánosítható”. Ezért nem lenne helyes azt a következtetést levonni az elemzésből, hogy egy „vidám, bulizáshoz alkalmas, kevésbé nyugalmas és női énekes által előadott dal” automatikusan slágerré válhat.

Csak a „szupersztárstátusz”, tehát az előadóművész már meglévő népszerűsége tett lehetővé pontosabb előrejelzést a kutatók szerint. Ekkor a becslés pontossága megközelítette a 85 százalékot. Az akusztikai információk viszont önmagukban nem elegendőek, különösen azért nem, mert a zenei preferenciák az elmúlt években egyre gyorsabban változtak.

Borítókép: A Metallica koncertje Budapesten

MTI Fotó/ Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!