még vizsgálják az esetet

2017.11.03. 17:27

141 fóka halhatott éhen a Bajkál-tónál

Többségük vemhes nőstény volt.

Vizsgálják az orosz hatóságok, hogy éhen halt-e az a 141 fóka, amelyek tetemét a múlt hétvége óta mosta partra a víz a dél-szibériai Bajkál-tónál. Az irkutszki regionális hatóságok közleménye szerint az elhullott állatok többsége vemhes nőstény volt.

A helyi szakemberek szerint az állatok tömeges pusztulásának egyik legvalószínűbb oka a táplálékhiány, amely a nerpák számának növekedésével van összefüggésben. A hatóságok kizárták a járvány lehetőségét, és a laboratóriumi vizsgálatokból nem derült ki, hogy mi végezhetett az állatokkal.

A bajkáli fóka vagy nerpa (Pusa sibirica) kizárólag a Bajkál-tónál honos, nagyjából 130 ezer van belőlük. Az állatok száma azután indult növekedésnek, hogy 2009-ben betiltották vadászatukat. A szakemberek egy része szerint azonban engedélyezni kellene a fókák korlátozott vadászatát az egyre növekvő populáció kordában tartása érdekében.

Borítókép: Flickr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!