Egyperces

2016.10.28. 09:18

5 mesébe illő olasz úti cél

Címkék#Hírkereső

Helyek, melyektől garantáltan kedvet kapsz a dolce vitához!

BAMA

Ki ne szeretne legalább egyszer bepillantást nyerni a világ egyik legismertebb kultúrájába, számos kultuszfilm hazájába, a pizza és a spagetti szülőföldjére? Olaszország olyan mesébe illő vidékeknek ad otthont, hogy szavakkal szinte lehetetlen őket leírni. Lássunk most 5 olyan olasz helyet, amiktől garantáltan kedvet kapsz a dolce vitához!

1. Campania
Ha netán jobban kedveled az aktív pihenést, és szívesebben barangolsz a titokzatos szűk kis utcákon, minthogy a tengerparton süttesd a hasad, Campania tartomány vidéke neked való hely. Olaszország „cipőfűzője” ugyanis világszerte ismert látványosságokat tartogat a turistáknak, hiszen számos látnivalója ma már a Világörökség részét képezi.

Ha már Campaniába látogatsz, feltétlenül el kell menned Európa egyik legnagyobb történelmi városközpontjába, Nápolyba is – melynek látképéhez hozzátartozik maga a Vezúv is! A város igazi kulturális élmény lehet a maga kaotikájával: különböző történelmi korok kelnek életre az épületek által, ezt pedig a város sajátos zsongása teszi igazán „olaszossá”. Egy kis vonatozás után akár magát Pompejit, vagy Herculaneumot is megtekintheted. Ne felejts el azonban néhány plusz eurót is zsebre vágni induláskor, hiszen nehezen ehetnél máshol olaszosabb pizzát, mint itt: a város éppen úgy a pizza őshazája, mint Bud Spenceré.

2. Portovenere
Színes, magas házak, keskeny, kanyargó utcácskák, tengerpart: Portovenere.

A pici község a maga alig 4000 fős lakosságával akkor lehet számodra ideális hely, ha távol szeretnél lenni a nagyvárosok fergetegétől. Portovenere a La Spezia-öbölben fekszik, és apró mérete ellenére tartogat izgalmakat a históriák szerelmeseinek: a község történelme egészen az i.e. 1. évszázadra nyúlik vissza.

A község két templomot is magának tudhat: az egyik az 1198-ban épült gótikus San Pietro-templom, a másik az 1098-as román stílusú San Lorenzo-templom.


3. Liguria
Más néven az olasz Riviéra. A partszakasznak nem tanácsos gyalog nekiindulni, hiszen 315 km hosszan húzódik, a francia határtól egészen La Spezia városáig. Akkor válaszd ezt a helyet úti célul, ha szereted a tengerparti lazulást és a csodás sziklás vidékeket. Azonban, ha sehogy sem bírod ki a kiruccanást legalább egy múzeumlátogatás nélkül, látogasd meg a közelben fellelhető római kori amfiteátrumot Luniban, Ventimigliában.

4. Treviso
Prosecco és tiramisu? Ezek őshazája nem más, mint az olasz város, Treviso. A település szavak nélkül is felér egy történelmi gyorstalpalóval, hiszen a 12. századtól a 18. századig bővelkedik építészeti remekművekben. Ide akkor érdemes ellátogatni, ha inkább aktívan szeretnénk kikapcsolódni, sokat sétálni és nézelődni - de a rengeteg látnivaló miatt jó, ha marad hely a hátizsákban egy Trevisoról szóló útikönyvnek is – a rengeteg, történelmi és építészeti szempontból jelentős épület miatt hasznunkra válhat némi magyarázat.

5. Matera
A Basilicata régióban, a Gravina di Matera folyó partján elterülő város fő nevezetessége – számos más építészeti csoda és különböző templomok mellett – a Sassi di Matera. Ez egy olyan barlanglakásokból álló komplexum, melyben a felújítások előtt még az őslakosok is éltek – és amely ma már a Világörökség részét képezi. Így ha egy olyan kirándulásra vágysz, ahol megismerheted letűnt korok szokásait, okvetlen keresd fel Materát – az áll-leesés garantált.

Bármelyik ámulatba ejtő helyet is látogatod meg utazásod során, hangulatos olaszországi szállásokat bőven fogsz találni szerte az országban – így már csak az útvonalat kell kitalálnod!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!