Egyperces

2016.08.26. 12:12

Miért építettek postahivatalt a tenger fenekére?

A kérdést egy apró szigetországnak szegezzük.

BAMA

Ausztráliától keletre, a Vanuatui Köztársaság Mele nevű szigeténél található a világ egyetlen víz alatti postahivatala. A környék búvárparadicsom, így nem meglepő, hogy a szokásosnál szorosabb viszonyt ápolnak a tenger alatti világgal, de ez talán már túlzás.

A víz alatti postahivatal nem egyszerű geg: abszolút működik, ami azt is jelenti, hogy örökölte a felszíni hivatalok kellemetlenségeit. Ennek is van nyitvatartási ideje – ezt egy zászló jelzi, a hivatal fölött, a tenger felszínén. Itt viszont, ha a feladó záróra után érkezik, még csak be sem dobhatja küldeményét a postaládába, mert az például nincs. Haza kell vinni a levelet, és vissza kell jönni másnap.

Sőt, további bosszúságokat okoz, hogy a víz természetesen szétcincál minden normális papírt, ezért, ha valaki a tenger fenekén akarja feladni a küldeményt, még vízálló képeslapokat és bélyegeket is kell vennie, az üzenetet pedig dombornyomással kell a küldeményre vinni, mert a tintát lemossa a víz. De, hogy valami jó is legyen a dologban: itt egészen biztos, hogy nem kell sorban állni.

Viszont a sok bosszúságot ez nem egyensúlyozza ki, így marad a kérdés: miért építenek postahivatalt a tenger fenekére? Valószínűleg azért, amiért az ember annyi más értelmetlen, de klassz dolog végrehajtására képes: csak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!