Egyperces

2016.08.31. 12:23

357 ezer ausztrál életét teheti jobbá ez a különleges ötdolláros

A tapintható elemmel ellátott pénz óriási segítség a vakoknak és a gyengénlátóknak.

BAMA

Ők ugyanis eddig nem nagyon tudták megkülönböztetni a papírpénzeket egymástól. Ennek azonban vége, az új bankót a héten már piacra is dobják.

A változást pedig egy 15 éves fiúnak is köszönheti az ország. Connor McLeod édesanyjával Ally Lancasterrel a Change.org nevű oldalon indított petícióval három éve hívta fel a figyelmet a problémára - írja a Mashable.

"Igen, a papírpénzek eltérő nagysága segít, de ha nincs a pénztárcájában mindegyikből egy, hogy különbözteti meg őket? Connor számára kellemetlen, ha segítséget kell kérnie, mert úgy érzi, emiatt fogyatékossága határozza meg - mondta a nő.

Miután a felhívást 57 201 ember aláírta, az ausztrál RBA bank tavaly februárban ígéretet tett, hogy változtatni fog, csütörtökön pedig már napvilágot is lát az új pénz.

Az ötdolláros megújításával sok más pénz is új külsőt kap. A kérdéses bankó dizájnjáért egyébként nem igazán rajonganak az ausztrálok, sokak szerint egész egyszerűen a hányásra hasonlít.

De kétségkívül sok vak és gyengénlátó számára segíthetnek az újonnan piacra dobott papírpénzek, ugyanis nem csak kis dudorok vannak rajtuk, hanem a számok és a betűk is nagyméretűek az élénk színű bankókon. Emellett persze különböző méretek is megmaradtak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!