Digitália

2024.02.27. 06:00

Dobja el az okostelefonját! Jön a kihajtható Barbie mobil

A szőke nő álma valósággá válik: a HMD Global, „a Nokia telefonok otthona” elkészítette az igazi Barbie telefont.

MW

Forrás: Youtube

A bájos és nem mellesleg hatalmas kasszasikert hozó tavalyi Barbie film hullámain annyi Barbie márkapartnerség alakult ki, hogy szinte lehetetlen nyomon követni mindegyiket. Az Xboxtól – íme! – az Airbnb itt látható szürreális házáig számtalan cég szeretne még jó pár bőrt lehúzni a rókáról.

Idén nyáron, várhatóan júliusban kezdi el árusítani a HMD a most zajló barcelonai Mobil világkongresszuson bejelentett Barbie flip retró telefont.

Flip telefon van Barbie előtt
Forrás: Mattel

A Mattellel közösen készülő, Barbie márkájú flip telefon egyike lesz a HMD újdonsült készülékeinek, amellyel vélhetően a Nokia márkanév csökkenő népszerűségét akarják ellensúlyozni. A finn cég (nem egyszerűen HMD, a rövidítés alatt Human Mobile Devicest kell értenünk) együtt akar működni „izgalmas új partnerekkel”, s köztük a Mattel csak az első, de nem az utolsó, ígérik.

Rózsaszín álommal méregtelenítenek

A barcelonai bejelentés szerint a mobil talán rózsaszín lesz és csillogó, vintage stílusú, hiszen a Barbie-kultusz egészen 1959-ig nyúlik vissza. Szó nincs okostelefonról: ez felnyitható kagylótelefon lesz, amin telefonálni, meg legfeljebb SMS-ezni lehet.

A szokatlan ötlet mögött mélyebb üzenet rejtőzik a gyártó szerint: a digitális méregtelenítés. Egyes felmérések szerint a Z generációs és az ezredfordulós telefonhasználók egyre jobban szeretnék megvédeni lelki békéjüket azáltal, hogy kevesebb időt töltenek a közösségi médiában, s nem akarnak kikapcsolhatatlan online világban élni.

A flip telefonokat azért szerethetik az új generációk tagjai, mert megoldást kínálnak a digitális detoxra egy olyan világban, ahol a 16–24 évesek közül tízből majdnem négy (38 százalék) aggódik amiatt, hogy túl sok időt tölt az okostelefonjával. Felmérések szerint csak az Egyesült Államokban a Z-generáció harmada aktívan próbálja korlátozni a közösségi médiában töltött idejét, és egyre csökken a lemaradástól, a FOMO-tól való félelem.

A Z-nemzedék az egyetlen olyan generáció, amely kevesebb időt tölt a közösségi médiában: esetükben tavaly a barátokkal való online beszélgetések száma 13 százalékkal csökkent, míg a személyes találkozások aránya 28 százalékra nőtt.

A butatelefonok egyre terjednek, mivel a Z-generációsok és az ezredfordulósok közül sokan úgy döntenek, hogy korlátozzák a képernyő előtt töltött idejüket. A magukat „screenagereknek” nevezett ifjak a 60,2 millió megtekintést elért #bringbackflipphones segítségével kerültek a TikTok oldalára.

A Barbie flip mobil teljesen működőképes telefon lesz, amely kielégíti a minimális csatlakozási igényeket, Barbie felhívhatja az összes többi Barbie-t, Kent vagy akár Allant is. A többi meg ráér.

Vegyük figyelembe, mondják, mennyire súlyos probléma az e-hulladék felhalmozódása: több mint ötmilliárd „alvó” telefon porosodik kihasználatlanul az emberek fiókjában szerte a világon, és sok okoskészüléket eleve nem is úgy terveztek, hogy tartós legyen. Ez nem így lesz a Barbie Flip Phone esetében, közölte a HMD vezetője. – A Barbie sokáig fog tartani.

Mindenkinek, aki szereti Barbie-t

Míg a telefontársaságok arra ösztönzik az embereket, hogy évente vegyenek új készüléket, s igyekeznek felpörgetni a fogyasztói kedvet, a HMD tehát állítja, hogy az általa gyártott készülékek, köztük a Barbie flipek tartósak lesznek.

Ráadásul a flipek szerintük nemcsak nőknek, férfiaknak is készülnek. Egy ilyen telefon „bármilyen Barbie-rajongónak való”, tartja a cég. Ez „tisztelgés a nagyszerű stílus” előtt, amelyet Barbie felmutatott, és „a Mattel és a HMD tervezőcsapatai együtt dolgoznak azon, hogy a lehető legjobb terméket készítsék azoknak, akik szeretik a Barbie-t”.

Márpedig, mint tudjuk, mindenki Barbie-rajongó, szóval ez hatalmas célközönséget jelent. De azoknak, akik mégis más dolgokért is rajonganak, a HMD azt ígéri, hogy további izgalmas partnerségeket fog bejelenteni még idén tavasszal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!