Digitális szuverenitás

2022.06.01. 18:31

Biró Marcell: Magyarország élen jár a kiberbiztonság szabályozásában

A digitális szuverenitás érvényesüléséről, valamint a kiberbiztonság területén alkalmazandó tanúsítási rendszerek aktuális helyzetéről folyatott kétoldalú tárgyalást Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke Juhan Lapassaar-al, az Európai Unió kiberbiztonsági csúcsszervezete, az ENISA (European Union Agency for Cybersecurity) ügyvezető igazgatójával Athénban.

A megbeszélés meghatározó témája volt a magyar kiberbiztonsági szabályozási rendszer kialakítása, valamint az együttműködés lehetőségeinek feltérképezése. 

Az SZTFH elnöke elmondta, hogy az Európai Unión belül Magyarország az elsők között valósíthatja meg a kitűzött kiberbiztonsági céljait. A nemzeti szuverenitást előtérbe helyező magyar szabályozási megoldások jó példát és hasznos tapasztalatokat jelenthet az EU más tagállamai számára is. 

A megbeszélés során Juhan Lapassaar tájékoztatta az SZTFH elnökét az ENISA által előkészített uniós tanúsítási rendszerekről, valamint a hálózati és információbiztonsági irányelv kapcsán várható feladatokról.

Borítókép: Biró Marcell a Miskolci Egyetemen 2022. április 22-én / MTI / Vajda János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!