Középsulisok kezdhetik

2020.12.03. 12:35

Középiskolások is programozhatják az egyedi LED-kockát

Őket is bevonják a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar (PTE MIK) 512 LED-lámpából álló kockájának programozásába.

Forrás: Shutterstock

A felsőoktatási intézmény MIK automatizálási tanszéke által fejlesztett, MikCube névre keresztelt LED-kocka mozgó ábrákat, akár mini történeteket is képes megjeleníteni animált szöveges üzenetek, egymás után felvillanó fények, körbeforgó ábrák, testek kirajzolásával.

Fotó: Pécsi Tudományegyetem

Ide kattintva látható rövid videó a kocka működéséről.

A programozásba most bevont középiskolás diákok okostelefonra írt alkalmazás segítségével szinte végtelen számú animációt tudnak létrehozni a kockát alkotó LED-ek ki-bekapcsolásával, eközben pedig a térbeli testnek nem is kell a programozó közelében lennie.

Zidarics Zoltánt, a PTE MIK Automatizálási Tanszékének oktatója szerint

a diákok a kocka segítségével játékosan tanulhatják meg a programozás alapjait,

emellett az eszköz fejleszti a matematikai képességeiket és a térlátásukat, a fejlesztés hozzájárulhat a helyes pályaválasztási döntés meghozatalához is.

A projekt forráskódjai nyilvánosak, így a diákok továbbfejleszthetik, az elkészült animációkat pedig egymással és a fejlesztőkkel is megoszthatják. A legjobb animációkat a MIK szakemberei nyilvánosan elérhetővé teszik, és az ifjú fejlesztő nevét feltüntetik a program névjegye alatt.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!