Járvány

2020.06.15. 12:30

Magánadatok kontra vírusbiztos iroda: mi lesz az érzékeny infókkal?

A járvány terjedésének megakadályozását a privát szféránk rovására segíthetik az új megoldások.

Köln, 2020. június 14. Koronavírus-veszélyre figyelmeztetõ, kapcsolatkövetõ okostelefon-alkalmazás egy mobiltelefon kijelzõjén Kölnben 2020. június 10-én. A Deutsche Telekom távközlési és az SAP szoftverfejlesztõ óriáscég alkalmazása figyelmezteti a felhasználót, ha fertõzésveszéllyel járó kapcsolatba került regisztrált fertõzöttel. A koronavírus-járvány elleni védekezésre kifejlesztett alkalmazást június 15-én aktiválják és egy nagyszabású ismeretterjesztõ, népszerûsítõ kampánnyal igyekeznek majd minél több embert rávenni a letöltésére és a használatára.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Sascha Steinbach

Felülírhatja a járvány elleni védekezés az adataink megszerzésére, megőrzésére vonatkozó normákat: a kézmosás hosszára figyelmeztető, zsúfoltságot, testhőmérsékletet mérő járványbiztos iroda nem álom, ez a dolgozó minden lépését, mondhatni szinte minden gondolatát képes lenne nyomon követni.

Fotó: Sascha Steinbach / MTI/EPA

Az adatokat pedig a szoftverek jellemzően továbbítják a hatóságoknak és a fejlesztő cégeknek. A jövő kérdése, hogy megteremthető-e az egészséges egyensúly az adatvédelem és az egészségvédelem között – hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

A több hónapos karantén után a mindennapi élet, így az irodai munka visszaállítása mellett kell védekeznie a világnak a járvány ellen. Ezt a célt segíthetik az úgynevezett okosirodák, amelyekben érzékelőkkel, digitális eszközökkel már ma is kiküszöbölhető a nyitva felejtett ablak vagy a nem megfelelő világítás.

Járvány kontra intim szféra?

A munkavállalók nyomon követése érzékelőkkel, kamerákkal ugyanakkor még akkor is aggályos, ha ezek célja, hogy a koronavírus terjedését a járvány előtt megszokott környezetben is képesek legyünk meggátolni. A Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda naprakész összefoglalójában arra figyelmeztet:

az adatvédelmi szabályok és az egészségvédelem olyan két védendő érdek, amely között egyensúlyt kell találni a mai világban.

Sok helyen ugyanakkor az egészség védelméért tett intézkedések felülírhatják a személyes adatok védelmének szempontjait, pedig erre nincs szükség. Azt javasolják, csak a szükséges adatokat gyűjtsék be a munkavállalókról, s amit lehet, anonim módon.

Kézmosáskor is ránk szólhat az iroda

A gyakorlatban már számos ötlet létezik, amellyel a járványbiztos irodák kialakíthatók. Az ügyvédi iroda közleménye példaként említi, hogy a repülőterekhez hasonlóan hőkamerák mérhetnék az irodai dolgozók hőmérsékletét az épületbe lépéskor, kiszűrve az esetlegesen fertőzött személyeket.

Az egyes helyiségekben érzékelők követhetnék nyomon, hogy a dolgozók megfelelően és megfelelő ideig mossák-e a kezüket. Továbbá egyre nagyobb szerepet kaphatnak a hang- és okostelefon-vezérelt megoldások, amelyek minimálisra csökkentik a kockázatát annak, hogy a fertőzések a felvonógombok, ajtófogantyúk és villanykapcsolók érintésén keresztül terjedjenek.

Az okosirodák akár a munkatársak közötti távolságok betartásában is segíthetnek. A megfelelő alkalmazások valós időben tájékoztathatnak arról, hogy az iroda mely részei biztonságosak, és mely helyiségeket érdemes kerülni túlzsúfoltság miatt. Az állandó térfigyelés hozzájárulhat a szükséges sűrűségszintek fenntartásához és az irodán belüli terek egyenletes felhasználásához.

Mindent látna a Nagy Testvér

Minden, a járvány elleni védekezést segítő irodai okos megoldás mellékhatása ugyanakkor, hogy nagy mennyiségű személyes adatot gyűjt rólunk, így tehát akár a politikai véleményünket, vallási meggyőződésünket is rögzíti, nem is beszélve az összes lépésünkről, tartózkodási helyünkről – figyelmeztet Ungár Attila, az ügyvédi iroda ingatlanszakjogi partnere.

Az előző példa kapcsán kifejtette: a belépéshez kötött hőmérséklet-ellenőrzés magában foglalja a dolgozók egészségügyi adatának gyűjtését és kezelését, amely a vonatkozó szabályok alapján különleges adatnak minősül, így erősen védett, szenzitív adat.

Ütköznek az érdekek?

Az ilyen adatok felhasználása csak bizonyos esetekben megengedett, például akkor, ha egy magasabb, védendő érdek indokolja a felhasználást és teljesülnek a jogszabályban előírt arányossági követelmények. A másik oldalon ugyanakkor a munkáltatók kötelesek olyan munkakörnyezetet garantálni a munkavállalók számára, amely nem veszélyezteti az életüket és az egészségüket.

A két védendő érdek, vagyis a személyes adatok védelme és az egészség védelme közötti határ meghúzása a jogalkotók feladata lesz, figyelembe véve azt is, hogy az egyensúly a járvány következményeire tekintettel az utóbbi felé tolódhat el.

Adatvédelmi szempontból szintén aggályos a dolgozók irodai tevékenységének munkaidő alatti megfigyelése különböző nyomon követési és videós megoldásokkal, hiszen mindez olyan adatokat is tartalmazhat, amelyből egyértelmű következtetés vonható le az adott személy magánéletére vonatkozóan – tette hozzá a jogi szakértő.

Az összes lépésünket követhetik

A kontaktkövető alkalmazások adatvédelmi kockázata, hogy nemcsak gyűjtik, felhasználják és tárolják a felhasználók személyes adatait, hanem azokat sok esetben továbbítják is az egyes hatóságok vagy éppen a szoftvert fejlesztő cégek felé – mutatott rá a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda.

Jelenleg az említett alkalmazások használata önkéntes alapú, ami azt is jelenti, hogy a felhasználóknak előzetesen hozzá kell járulniuk az adatkezelés feltételeihez. Azonban előfordulhat, hogy az ilyen alkalmazások telepítését az okosirodába való belépés feltételeként írhatják majd elő. A szakértők összegzésükben arra mutattak rá, az adatgyűjtésről szóló értesítés, a jogosulatlan használat elleni védelem és az adatok megfelelő tárolása talán soha nem volt olyan fontos, mint most.

Borítóképünkön és illusztráción koronavírusra figyelmeztető, kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazás. A Deutsche Telekom és az SAP alkalmazása figyelmezteti a felhasználót, ha fertőzésveszéllyel járó kapcsolatba került regisztrált fertőzöttel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!