Alvásminőség

2019.11.30. 06:00

A kék fény és az ember biológiai órája

Eddig a csúcstechnikában leginkább úgy került szóba a kék fény, hogy a jó alváshoz ki kell szűrni a képernyőről.

Forrás: Shutterstock

Valamire való monitorokon, laptopokon, okostelefonokon már régen adott az a beállítás, ami a szem fáradtságának csökkentése, illetve a jó alvás érdekében szűri a kék fényt.

Ehhez képest – más szempontból – egy új tanulmány szerint pontosabb megfogalmazásban a kék fény mennyiségének váltakozása segíthet is. A Xinhuanet ír egy ausztrál tudósok által kifejlesztett fényrendszerről.

A rendszer alkalmazható éjszaka működő kórházakban, ahol igény szerint egyes termekben növelhetik, másokban csökkenthetik a kék fény mennyiségét.

A kutatók szerint még a vizuálisan nem érzékelt fénynek is hatalmas hatása lehet szervezetünk belső órájára.

A fényrendszer az éberség, biztonság és produktivitás kutatóközpont (Alertness CRC) és a melbourne-i Monash Egyetem szakembereinek közreműködésével két évnyi munkával valósult meg.

Sean Cain, a kutatóközpont munkatársa szerint a kék fény – amelyet az elektromos eszközök, mint az okostelefonok és a táblagépek is kibocsátanak – a legradikálisabb hatással lehet a cirkadián ritmusra, a szervezet biológiai órájára.

„Éjszaka az elektromos fény nagy mennyisége nagyon összezavarhatja a biológiai órát és zavart alváshoz vezethet, ami egy idő után hatással van az ember egészségére és hangulatára. Részben ezért vannak egészségi problémái a hosszú távon éjszakai munkát végző dolgozóknak” – mondta Cain.

„Ugyanakkor az embereknek ébereknek kell lenniük munkájuk során, főleg akkor, ha biztonsági szempontból kritikus szerepet töltenek be. Ekkor válhat fontossá, hogy több kék fénynek legyenek kitéve” – tette hozzá.

Ennek az egyensúlynak az eléréséhez egy ledekből álló rendszert fejlesztettek: a Biogen beprogramozható arra, hogy változtassa a kék fény mennyiségét egy épületen belül.

Készítői szerint a fényrendszer hatalmas hatással lehet több területen, például a kórházakban, ahol egyes esetekben a nővéreknek ébren és ébernek kell maradniuk, miközben a pácienseknek minőségi alvásra van szükségük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!