Rutinszerű járatok

2019.05.10. 18:32

A világ leggazdagabb embere pár éven belül Holdra szállást tervez

Jeff Bezos, a Blue Origin űrvállalat alapítója, az Amazon vezetője Washingtonban bemutatta 2024-ig megvalósítandó holdraszállási koncepcióját.

Washington, 2019. május 10. Jeff Bezos amerikai üzletember, az Amazon alapító elnök-vezérigazgatója a Blue Origin nevû cégének a holdutazásra tervezett ember nélküli ûrhajójáról beszél Washingtonban 2019. május 9-én. Bezos bejelentette, hogy a Blue Origin egy kis ház méretû robotûrhajót tervez a Holdra küldeni, amely négy holdjármûvet lesz képes az égitestre szállítani. MTI/AP/Patrick Semansky

A milliárdos üzletember a Blue Moon elnevezésű űrhajót akarja eljuttatni a Holdra, amelynek felszíne nyersanyagokban gazdag. Az űreszköz makettjét bemutatva Bezos rámutatott, hogy

a Hold megfelelő kiinduló állomás az űripar elindítására,

mivel az égitest forrásainak kitermelése 24-szer kevesebb energiát igényel, mint a Földön.

A Blue Moon olyan rugalmas leszállóegység, amely kis, közepes és nagy rakományokat is szállíthat, képes arra, hogy nagyon pontosan és simán landoljon és felszálljon a Hold felszínén.

Ez a technikai háttér lehetővé teszi az ember fenntartható jelenlétét a Holdon

- állította Bezos a Washingtoni Kongresszusi Központban a NASA szakemberei és üzletemberek számára tartott prezentációján.

„Vissza kell térnünk a Holdra, és ezúttal ott is maradni. Készek vagyunk támogatni a NASA-t, hogy a Blue Moonnal 2024-ig eljusson a Holdra” – erősítette meg a magán űrvállalat a Twitteren is.

A Blue Moon akár négy önvezető holdjárót is képes a Holdra juttatni, és műholdakat tud Hold-körüli pályára állítani. A tervek szerint a Blue Moon a Hold déli sarkán szállna le, amelynek krátereiben jelentős jégtartalékok vannak.

A jégből olvasztott vízből hidrogént lehet előállítani, amely a Naprendszert kutató űrmissziók hajóinak üzemanyagául szolgálhat

- számolt be az űrvállalat terveiről a BBC News.

Bezos bejelentése a NASA holdraszállási terveinek felújítását követte: az amerikai űrhivatal korábban azt közölte, hogy 2024-ig ismét űrhajósokat küld a Holdra. Mike Pence alelnök pedig arra tett javaslatot, hogy ha a NASA nem tudná teljesíteni a kitűzött célt, gondolkodjanak kereskedelmi alternatívákban.

A milliárdos hangsúlyozta, hogy tetszik neki Pence elképzelése a holdraszállással kapcsolatban, és emlékeztetett rá, hogy mivel vállalata már három éve dolgozik a terven, képes lesz 2024-ig meg is valósítani.

A Blue Origin olyan űrjárművön is dolgozik,

amellyel rutinszerűen lehet embereket és rakományt is szállítani Föld-körüli pályára és vissza.

A New Glenn elnevezésű nehézűrhajót 2021-ben akarják elindítani.

Bezos csütörtökön a vállalat BE-7 rakétamotorját is bemutatta, amelynek tesztjei a nyáron kezdődnek. Ezzel szerelik majd fel a Blue Moont.

Borítóképen és belső illusztráción Jeff Bezos a holdutazásra tervezett űrhajójáról beszél (Fotó: MTI / AP / Patrick SemanskyI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!