A mocskos tucat listáján

2019.02.04. 18:07

Miért az Amazon tulajdonosa a világ leggazdagabb embere?

Az egyik meghatározó ok a felsorolhatatlanul sok közül talán Jeff Bezos könyörtelen következetessége lehet.

Bezos 1995-ben alapította Seattle egyik külvárosából az Amazont, kis online könyvkereskedésként, mivel felfigyelt rá, hogy a könyv (volt akkor) az internet egyik legkelendőbb árucikke.

Aztán bővítette a tevékenységét, megcsinálta a máig legjobb e-olvasót, a Kindle-t, kiépítette az egyik iparági vezető számítástechnikai cégét, időben felfigyelt az okoshangszóró-piacra, és az egyik piacvezető terméket készíti.

Bevételének a nagy részét állandóan visszaforgatja a vállalataiba.

A Statista most készült grafikonja milliárd dollárban mutatja az Amazon teljes jövedelmének (fekete), és a nettó jövedelmének, azaz nyereségének (narancs) alakulását.

Infographic: Amazon's Impressive Long-Term Growth | Statista

Elemzők az exponenciális gyarapodást elsősorban azzal magyarázzák, hogy a cégmonstrum a bevételeket folyamatosan visszaforgatta.

Mégis, az elmúlt tizenkét hónapban még az ötletekben gazdag Bezos sem tudta mibe fektetni a megháromszorozódott nyereséget.

Jeff Bezos
(MTI/EPA/Clemens Bilan)

Nem mintha valamikor is aggályokat táplált volna magában a pénzcsinálással kapcsolatban: gátlástalan munkáltató hírében áll, nem szeret adót fizetni, rosszul fizetett beosztottjaiból kitapossa a teljesítményt, s rémes munkakörülmények között tartja őket.

Egy amerikai munkavállalói érdekképviseleti szervezet a „mocskos tucat” vállalati lista egyikeként emlegette az Amazont abból az alkalomból, hogy raktáráruházában hét dolgozó halt meg a rossz munkakörülmények miatt.

Jeff Bezos vagyona 2017 decemberében érte el a 99,6 milliárd dollárt. Ezzel első lett a világ leggazdagabb embereinek listáján, megelőzve Bill Gatest.

Borítóképen: Jeff Bezos (AFP)

Ezek is érdekelhetik