Tűzifa

2022.08.28. 07:04

A fakitermelés mértéke most sem haladja meg a keletkező faanyag mennyiségét megyénkben

Több politikus is megkongatta a vészharangot a magyar erdők felett, saját információira hagyatkozva. A 24 Óra szakembereket kérdezett meg, akik megnyugtató válaszokat adtak.

Mórocz Károly

Forrás: Vérteserdő

Az állami erdőgazdaságok közül a Vérteserdőnek, a Pilisi Parkerdőnek, valamint a Budapesti Erdőgazdaság Süttői Erdészeti Igazgatóságának vannak területei megyénkben és a környéken.

– A Vérteserdő Zrt. az erdészeti hatóság által készített körzeti erdőtervekben foglalt erdőnevelési és fakitermelési tevékenységeket végez. Ezen kívül az erdő egészségi állapotának megőrzése, javítása vagy veszély elhárítása érdekében szükséges beavatkozásokat terveztünk be erre az évre. A hatóságok által jóváhagyottan eddig mintegy 92 ezer köbméter faanyagot termeltünk ki idén, ennek 80 százalékát tűzifaként értékesítettük – sorolta Györök Lajos vezérigazgató-helyettes. 

Nincsenek veszélyben sem a fenyők sem az öreg hársfa az Apátkúti-völgyben, fa, erdő
Nincsenek veszélyben sem a fenyők sem az öreg hársfa az Apátkúti-völgyben
Forrás: Pilisi Parkerdő

– A mintegy 45 ezer 200 hektár vagyonkezelt területből 2 ezer hektárt érintettünk erdőnevelési vagy fakitermelési tevékenységgel. A fakitermelés szabályozására vonatkozó rendeletek kizárólag veszélyhelyzet esetére készültek. Jelenleg úgy látjuk, hogy várhatóan az éves terv fedezi a megnövekedett lakossági tűzifaigényt mind mennyiségben, mind minőségben. Így a korábbi évekhez hasonlóan az erdőállomány éves növedékének 60-70 százalékát termeljük csak ki, megfelelve ezzel a tartamos erdőgazdálkodás feltételeinek.

Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője elmondta, hogy 65 ezer hektáron gazdálkodnak a főváros és tágabb térségében. Működési területükön jelenleg 11 millió köbméterre tehető az erdők élőfakészlete, mely minden évben 267 ezer köbméterrel növekszik. Évente átlagosan 180-190 ezer köbméternyi faanyagot hasznosítanak, melynek több mint 50 százaléka lakossági tűzifa. Látva a növekvő igényeket az év hátralévő fakitermelési időszakának volumenét a társaság még a nyár elején megnövelte – ezzel a tervek szerint biztosítható a működési területükön élők tűzifa ellátása. Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy a kitermelés mértéke továbbra sem haladja meg az évente keletkező faanyag mennyiségét.

Oroszlány határában is mindig ellenőrzik, felmérik a tűzifának valót, tűzifa
Tatabánya határában is mindig ellenőrzik, felmérik a tűzifának valót
Forrás: Vérteserdő

– A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Süttői Erdészeti Igazgatósága a megyében alapvetően a Gerecse honvédelmi érdekeltségű erdeit kezeli, 7 ezer hektáron – mondta Szalay László vezérigazgató. – Évente mintegy 20 ezer köbméter faanyagot termelünk itt, a felújítás érdekében 100 ezer csemetét ültetünk.

A szociális tűzifa program és a lakossági fagyűjtés - A szociális tüzelőanyag program régóta sikeresen fut az országban, ezt nem befolyásolja a jelenlegi helyzet. A korábbi éveknek megfelelő mennyiséget szállítani fogják, a Pilisi Parkerdő összesen tavaly 3800 köbméter tűzifát juttatott el a pályázó önkormányzatok részére, a Vérteserdő 2100 köbmétert, a Süttői Erdészeti Igazgatóság pedig 250 köbmétert. Nem utolsó sorban mindhárom erdőgazdaságnál lehetőséget biztosítanak a lakosság számára térítés ellenében tűzifa gyűjtésre a kezelésükben lévő erdőterületen. Fontos, hogy a gyűjtés előtt szerződést kell kötni, a fakitermelést követően visszamaradt faanyagot lehet összegyűjteni a megfelelő, érvényes okmányok birtokában. A gyűjtés helyét és idejét, módját, feltételeit az adott erdészet adja meg, a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően. A részletekről az adott területen illetékes erdészeteknél lehet érdeklődni,  bővebb információk olvashatók a www.verteserdo.hu, a www.pilisparkerdo.hu valamint a www.bp-erdo.hu honlapon.

A  vezérigazgató azt is elmondta, hogy az idei év első felében 10 ezer köbméter kitermelése valósult meg. Az év második felében 13 ezer erdei köbméter faanyag kitermelése várható, ennek 85 százaléka tűzifa. Ezzel a vásárlók igényeit ki tudják elégíteni. A fásításban Süttő, Tardos és Lábatlan belterületén a Településfásítási Program keretében közreműködött az erdészet. Éves szinten 50 hektár körüli területen újítják meg az erdőket. Csemeteültetést és makkvetést egyaránt végeztek, illetve természetes módszerekkel újítják meg az erdőket. Ekkor ültetésre nincs szükség, az idős fákat késztetik bőséges magtermésre és a lehulló mag által újul meg az erdő.

Sajnos az aszály miatt helyenként már most ilyen őszi tájjal találkozhatunk a Pilisben, erdő, fa
Sajnos az aszály miatt helyenként már most ilyen őszi tájjal találkozhatunk a Pilisben
Forrás: Pilisi Parkerdő

Az Országfásítási Program folyamatos, erről rendszeresen hírt ad a 24 Óra és a Kemma.hu. Az állami erdőgazdaságok a településfásítási programban szakmai segítséget nyújtottak az önkormányzatoknak. Az Országos Erdészeti Egyesület helyi csoportjai programkoordinátorként vettek részt a megvalósításban. A három állami erdőgazdaság működési területén az utóbbi csaknem két és fél év során minden tavasszal és ősszel zöldültek azok a 10 ezres lélekszámnál kisebb települések, ahol különféle fajtájú sorfákat ültettek. 

Emellett az egyes faállományok véghasználatát követő erdőfelújítási kötelezettségeket szintén maradéktalanul teljesítették, a különböző biotikus és abiotikus károsítások következtében elhalt facsemetéket megfelelő szaporítóanyaggal pótolták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!