gyakori probléma

2021.11.17. 05:55

Hamarabb elkaphatja a koronavírust, ha ebben a betegségben szenved

Friss ausztrál kutatások szerint azok a gének, amelyek a refluxra hajlamosítanak, jelentősen növelhetik a koronavírus-megbetegedés veszélyét is.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A QIMR Berghofer Orvostudományi Kutatóintézet tanulmánya szerint a reflux kialakulásáért felelős gének 15 százalékkal növelik a Covid–19 kialakulásának veszélyét. Hozzátették, esetükben a súlyosabb lefolyás is nagyobb számban fordul elő.

A tanulmány szerint, amely a Human Molecular Genetics nevű újságban jelent meg, közvetlen kapcsolat van a két betegség között.

A tanulmány egyik szerzője, dr. Jue-Sheng Ong úgy véli, hogy a reflux és a Covid–19 között szoros kapcsolat áll fenn, ami azért is lehetséges,

mert sok refluxos beteg szenved olyan kockázati tényezőnek számító betegségben, mint a kóros elhízás, a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség.

„Nem tisztázott, hogy a Covid–19 okozta megbetegedés és az ezzel járó kórházi kezelés magasabb kockázata a refluxnak, vagy pedig azoknak az alkalmazott kezeléseknek köszönhető, amelyekben az érintettek részesülnek azután, hogy a refluxbetegség diagnózisát megkapják. Ennek tisztázásához további kutatások szükségesek” – idézi a tudóst a 7 News alapján a Bors.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!