Atlétikai világbajnokság

2023.08.31. 14:16

Egyéni és országos csúcsokat döntöttek a vb-n a tatabányai vágtázók

A vasárnap véget ért budapesti atlétikai világbajnokságon a TSC-Geotech három versenyzője, Lesti Diana, Molnár Janka és Wahl Zoltán is részt vett. A sportolók vb-n nyújtott teljesítményét edzőik értékelték.

Kun Attila

Molnár Janka váltja Wahl Zoltánt (középen) a 4x400-as mix váltó elődöntőjében

Fotó: MTI

A rekord létszámú, 63 fős magyar válogatottban helyet kapó három tatabányai atléta közül Lesti Diana már a nyitónapon versenybe szállt női távolugrásban. Dia az egyéni csúcsát (675 cm) két hónappal a vb előtt ugrotta meg, ettől most jócskán, éppen fél méterrel (625 cm) elmaradva végzett a 31. helyen és nem jutott a döntőbe. 

Reálisan nézve kicsi volt az esély Dia döntőbe jutására, hiszen roppant erős volt a mezőny. Ehhez hozzá kell tenni, hogy elfáradt a kvalifikációs sorozat során, nehéz volt végig formában tartania magát

 – tudtuk meg Dömötör Balázstól, Lesti Diana edzőjétől.

Az ugyancsak a nyitónapon rendezett 4x400-as mix váltó tagjaként harmadikként futó Wahl Zoltán és a befutó Molnár Janka volt érdekelt tatabányai részről. Váltónk az országos csúcsot több, mint három másodperccel megdöntve (4:14,08 perc) előfutamában az ötödik, összesítésben pedig a 11. helyen végzett, mindössze 18 század másodperccel lemaradva a döntőről. 

Janka 400 gáton előfutamában 56,21 másodperccel hetedik, összesítésben 30. lett, nem jutott az elődöntőbe. A TSC-Geotech futónője a 4x400-as váltónak is taja volt (ugyancsak utolsó emberként), amely az elődöntős futamában ötödik, összesítésben pedig 11. lett, így nem jutott döntőbe, 3:27,79 perces időeredménnyel azonban megdöntötte az immár 43 éve fennálló magyar rekordot!

Wahl Zoltán 200 méteren előfutamában holtversenyben az ötödik, összesítésben pedig (ugyancsak holtversenyeben) 40. lett. Bár továbbjutnia nem sikerült, két századdal megdöntötte (20,90 mp) egyéni rekordját. A férfi 4x400-as váltó második embereként előfutamában a kilencedik, összesítésben pedig a 16. helyen zárt. Döntőbe ugyan nem került, de 3:02,65 perccel megdöntötte az 1999 óta fennálló országos csúcsot.

Janka és Zoli is nagyon jól futottak a váltókban, amelyekkel egyaránt országos csúcsokat döntöttek, ráadásul a mix hajszállal maradt le a döntőről. Zoli emellett rekkenő hőségben egyéni csúcsot ért el 200 méteren úgy, hogy nem alanyi jogon, hanem a Magyar Atlétikai Szövetség által igényelt szabadkártyával indult, de élt a lehetőséggel. A síkfutással tehát elégedett vagyok, Janka 400 gátjával már kevésbé. A közönség biztatása mellett elkapta a hév, nem volt jó a ritmusa. Összességében jól teljesítettek a versenyzőim, kihozták magukból, amit tudnak. Kemény év állt mögöttük, sokat dolgoztak és szerencsére sérülések sem jöttek közbe 

– mondta Bartha Attila, Molnár Janka és Wahl Zoltán edzője.

Sikeres volt a vb

A tatabányai versenyzők teljesítményével kapcsolatban Reichnach Ferenc, a TSC-Geotech vezetőedzőjének véleményét is kikértük. 

Már az is nagy dolog sportolóink és egyesületünk számára, hogy versenyzőink a legtöbb számban saját jogon kvalifikáltak a vb-re. Janka és Zoli síkfutásban kiemelkedő teljesítményt nyújtott, országos csúcsok részesei voltak, Zoli 200-on az egyéni legjobbját is megdöntötte. Janka 400 gáton nem futott hibátlanul, de közel volt egyéni legjobbjához, míg Dia véleményem szerint fáradtan érkezett a vb-re. Összességében elégedett vagyok a teljesítményükkel

 – nyilatkozta lapunknak Reichnach Ferenc, aki a világbajnokságról is elmondta véleményét.

Várakozással tekintettem az elé, hogy a vb vajon kilenc napon keresztül fenn tudja-e tartani a szurkolók érdeklődését, de kellemesen csalódtam. A délelőtti versenyeken is megvolt a fél ház, az esti programokon pedig végig tele volt a Nemzeti Atlétikai Központ. Bebizonyosodott, hogy a magyar embereket érdekli az atlétika, a szakértő közönség pedig fantasztikus hangulatot teremtett. Annak is örülök, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség a lehető legnagyobb számú magyar sportolót nevezte a vb-re. Akiknek lehetett, meg kellett adni az esélyt az indulásra, hiszen ezeknek az atlétáknak ez életük versenye volt, többük lehet, hogy soha többé nem vehet részt világbajnokságon. A remélt érmet is megszereztük Halász Bence kalapácsvetésben elért harmadik helyével, így én összességében sikeresnek ítélem meg a vb-t

 – árulta el a TSC-Geotech vezetőedzője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!