Versenybírók

2023.08.16. 11:26

A megyei atlétika nagy doyenje is ott lesz a budapesti világbajnokságon

Nemcsak a sportolóink, de versenybíróink is ott lesznek a budapesti atlétikai vb-n. Szöllősi Miklós mellett három fiatal titán dolgozik majd a fővárosban.

Kemma.hu

Szöllősi Miklós 50 éve kezdett versenybíróskodni. A fiatalokkal most a budapesti atlétikai vb-n dolgozik majd

Forrás: Tatabányai Sport Club/Facebook

A hétvégén rajtoló, budapesti atlétikai világbajnokságon nemcsak vármegyei sportolóink (Molnár Janka, Wahl Zoltán és Lesti Dia) lesz majd ott, hanem a Tatabányai Sport Club négy szakembere is: Hoffer Krisztina és Kutnyánszky Janka mellett Tégi Marcell pályabíróként dolgozik majd, Szöllősi Miklós pedig a versenybíróság irányítójának segítője lesz.

Ahogy arról a klub Facebook-oldalán beszámoltak, Szöllősi Miklós: 1973 óta versenybíráskodik, 1976-tól pedig versenyszervezőként is segíti a sportágat. Az általa szervezett versenybíró tanfolyamokon közel kétszázan tették le a vizsgát, köztük Hoffer Krisztina és Tégi Marcell is. 

− Az 1994-es budapesti mezei-vb volt az első világverseny, ahol közreműködtem versenybíróként, majd körülbelül tizenöt évig a hazai világversenyeken szintén bíráskodtam. Most a versenybíróság irányítójának a segítője leszek − részletezte Szöllősi Miklós, aki annak idején többek között a tatai Eötvös József Gimnáziumban is segített kinevelni egy versenybíró-nemzedéket Kovács András testnevelő-futó segítségével. A több mint két évtizeddel ezelőtti gimisek aztán számos kisebb-nagyobb viadalon öregbítették a város és az iskola hírnevét is. Rendszeres segítői voltak például az edzőtáborban megrendezett versenyeknek, a minimarathonnak, hogy csak néhányat említsünk. Mindemellett például ő volt a millenniumi Bécs-Budapest Szupermaraton versenyigazgatója is, a megyei atlétikai szövetség főtitkáraként is fáradhatatlanul segítette a sportágat,  

Hoffer Krisztina szó szerint az atlétikapályán nőtt fel, szülei ugyanis válogatott többpróbázók voltak. Hoffer József még a mai napig aktív versenyző a speciális dobó számokban. 
− Hétpróbázóként, majd később hármasugróként voltam és vagyok jelen a pályán.  Versenybíráskodni akkor kezdtem el, amikor Tatabánya adhatott otthon először a Serdülő Országos Bajnokságnak. 

Nagyon büszke vagyok hogy bekerülhettem a világbajnoksági versenybírói keretbe! 

A távolugrások egyes brigádjának a tagja leszek, mint VDM bíró. A Seikos külföldi technikai mérő mellett leszek, aki a homokban a nulla pontot határozza meg, majd méri le az ugrást  − árulta el Krisztina, aki kezdetben főleg megyei versenyeken vett részt, amikor épp nem én is versenyző volt. 2-3 éve viszont komolyabban veszi a versenybíráskodast. Elvégezte a TOECS I. országos versenybírói képzést, majd két éve bekerült az ALGE időmérő technikai csapatba is. Így amikor csak tud, ott van a versenyeken hol versenybíró hol, mint ALGE-s. 

Tégi Marcell az atlétikával Farkas Zoltánon keresztül ismerkedett meg. Az aktív versenyzés után 2014-ben tette le III. osztályú versenybírói vizsgát, mint fogalmazott, a versenyszervezés két nagy meghatározó személyiségénél, Szöllősi Miklósnál és Gál Lászlónál. 
− Ezt követően  Székesfehérvárra kerültem a területi versenyekre, Molnár Ferenchez. Érettségizni és államvizsgázni is a „pálya mellől” mentem. Az évek során folyamatosan vizsgát tettem. 2017-ben II. osztályú, majd I. osztályú végül országos vizsgát szereztem. Jelenleg World Athletics TOECS I. szintű minősítéssel rendelkezem. Az atlétika számomra, olyan mint egy nagy család − mesélte Marcell, aki a világbajnokságon  pályabíróként vesz részt, amely hatalmas megtiszteltetés neki. 

− És egyben nagy felelősséggel is jár, hiszen a pályabírók felelnek a technikai szabályok zömének betartásáért. A sport mellett biológia tanárként dolgozom és növénytani kutatásokkal foglalkozom − tette hozzá.

Kutnyánszky Janka számára sem ismeretlen az atlétika, az aktív sport után, már gimnazistaként sokat segített Szöllősi Miklósnak a TSC-nél a versenyszervezésben, aztán elkezdte a bíráskodást is.

− Nagyjából 2016-2017 kezdtem el bíráskodni, és dolgoztam az U18-as Eb-n Győrben. Az én feladatom lesz a versenyről kijövő sportolók irányítása, a mix zónába, esetleg dopping vizsgálatra. Lesz két segítő, valamint önkéntesek is segítik majd a munkát. Civilben a Magyar Atlétikai Szövetségnél dolgozom, mint versenyirodai munkatárs, egyébként még egyetemista vagyok a Testnevelési Egyetemen − mesélte Janka. 

A budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!