Orvoslás

2017.07.17. 12:38

Varga: az egészségügy hátrányát nem lehet ledolgozni pár nap alatt

Az egészségügy lemaradását, hátrányát nem lehet pár nap alatt ledolgozni, azonban a kormány 2010 óta 500 milliárd forintot fordított a kórházak megújítására – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten, a Szent János Kórház nővérszállójának felújítása kapcsán.

A felújítások és eszközbeszerzések mellett a miniszter szükségesnek nevezte az ágazatban a bérfejlesztést, ami 2010 óta két ütemben meg is történt. Mint utalt rá, béremelésre korábban 300 milliárd forintot, 2016 szeptemberétől 2017 végéig pedig újabb 100 milliárdot fordítanak.

„Szükség van arra, hogy a gazdaság növekedésével párhuzamosan a bérek ebben az ágazatban is egyre versenyképesebbek, magasabbak legyenek”

– fogalmazott, hozzátéve: az az áldozatos munka, amit az egészségügyben dolgozók végeznek, ennél jóval nagyobb támogatást is indokol.

Varga Mihály kitért arra, hogy a rezidenseknek 50 ezer forintos plusz támogatást tud nyújtani a kormány a következő hónapokban, ami szintén azt a célt szolgálja, hogy rendelkezésre álljon a megfelelő munkaerő az ágazatban.

A nővérszálló felújítása kapcsán kiemelte: a környezet megújítása azért fontos az egészségügy területén, mert nem mindegy, hogy a ledolgozott órák után milyen körülmények között pihenhetnek az alkalmazottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!