Izraeli–palesztin konfliktus

2024.03.27. 14:04

Tovább harcol három fronton az izraeli hadsereg

Az izraeli–palesztin háború 173. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli légicsapásban rommá vált épület a Gázai övezet déli részében levõ Rafah menekülttáborban 2024. március 26-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Haiszam Imad

Szankcióval sújtott több személyt és szervezetet a Hamász támogatásáért az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság

A terrorcselekményekkel is vádolt Hamász palesztin iszlamista szervezetet támogató más szervezeteket és vezetőiket sújtotta büntetőintézkedésekkel szerdán az Egyesült Államok, összehangoltan az Egyesült Királysággal - jelentette be az amerikai külügy- és pénzügyminisztérium. 

A washingtoni pénzügyi adminisztráció külföldi vagyonok ellenőrzéséért felelő részlege (Office of Foreign Assets Control) két magánszemélyt és három hozzájuk köthető szervezetet vont szankció alá, amiért kulcsszerepet játszanak a Hamász anyagi támogatásában, illetve a források felkutatásában. 

Az egyik ilyen szervezet a Gaza Now internetes vállalkozás, amelyhez több kampány köthető a Hamász támogatására 2023. október 7-e, az Izrael elleni elkövetett terrortámadás óta. A vállalkozás alapítója és igazgatója, Musztafa Ajas magánszemélyként kerül szankció alá, amelynek értelmében amerikai fennhatóság alatt őrzött minden vagyonát zárolják. 

Hasonló büntetőintézkedést hozott az amerikai és a brit kormány Aozma Szultana magányszeméllyel szemben, aki igazgatója a két további szankció alá vont szervezetnek az Al-Qureshi Executivesnak és az Aakhirah Limitednek. 

Az amerikai közleményben arra is felhívták a figyelmet, hogy amerikai-brit koordinációval az elmúlt négy hónapban már három hasonló szankciós intézkedést hoztak a Hamász anyagi támogatóival szemben.

Tovább harcol három fronton az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg (IDF) három fronton harcol szerdán, a gázai háború százhetvenharmadik napján: a Gázai övezetben, Ciszjordániában és a libanoni, északi határnál. 

Az IDF szóvivőjének jelentése

 szerint tovább folytatódnak a harcok az övezet északi részén, a Gáza városban fekvő Sifa kórház területén. 

"A katonák hadviselés közben elkerülik a civilek, a betegek, az orvoscsoportok és az egészségügyi felszerelések megkárosítását" - hangsúlyozta a szóvivő. 

"Megöltek több tucat iszlamista fegyverest az elmúlt napon, és a kórház területén felszámoltak terroristainfrastruktúrát és fegyverarzenált. Mostanáig a terrorszervezetekhez tartozók százait tartóztatták le" - tette hozzá. 

A szóvivő a Hán-Junisz környékén, az övezet déli részén, az Al-Amal Kórház környékén, és a város Al-Karara negyedében zajló csatákról is tájékoztatott.

 "Az elmúlt napon terroristákat semmisítettek meg a levegőből, és sok fegyvert találtak ebben a térségben is, köztük rakétakilövőket, gépfegyvereket és gránátokat" 

- mondta. 

Izrael arcfelismerő technológiákat működtet a Gázai övezetben. Ez egy költséges, kísérleti terv a tömeges megfigyelés végrehajtására, amely magában foglalja a palesztinok arcvonásainak tudtuk és jóváhagyásuk nélküli összegyűjtését és katalogizálását. 

A titkosszolgálati tisztviselők szerint kezdetben az izraeli túszok felkutatására használták a technológiát, amelyre a szárazföldi hadműveletek megindítása óta egyre inkább támaszkodnak az övezetben tartózkodó terroristák felkutatására. Ugyanakkor elismerték, hogy 

a rendszer olykor ártatlan gázaiakat is azonosított körözött Hamász-harcosként. 

A Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium szerint hetvenhatan haltak meg és százketten sebesültek meg az elmúlt napon az övezetben, a háború kitörése óta összesen 32 490-en vesztették életüket és 74 889-en megsérültek. 

Izrael szerint ezek az adatok ellenőrizetlenek, nem tesznek különbséget civilek és fegyveresek között, és felsorolják az összes halálos áldozatot, akár Izrael okozta a halálukat, akár nem. 

Köztük vannak például azon robbanások áldozatai is, amelyekről feltételezhető, hogy a több száz hibás vagy célpontot tévesztett rakéta vagy más, iszlamista fegyveresek okozta tűz miatt következtek be. 

Az IDF szóvivője bejelentette, hogy kedd este három iszlamista terroristát öltek meg a terrorelhárítók a ciszjordániai Dzseninben. Egyikükkel mesterlövész végzett, miután pokolgépet dobott az izraeli biztonságiakra, a két másik fegyveres terroristát pedig a levegőből öltek meg. 

Emellett megsemmisítettek egy járművet, amelyben bevetésre kész robbanószerkezetek voltak. Ciszjordániában letartóztattak tíz, terrortevékenységért körözött palesztint is. A háború kezdete óta mintegy 3600 embert fogtak el Ciszjordániában, közülük mintegy 1600-an a Hamászhoz tartoznak. 

Szerda reggel mintegy negyven rakétát lőttek ki Izrael északi határvidékére, ezek indítását a libanoni Hezbollah síita milícia vállalta magára. 

Tíz rakéta Kirjat Smóna városban csapódott be, ahol egy még működő üzemben életét vesztette egy 38 éves dolgozó. Az IDF elrendelte a járműforgalom leállítását a határhoz közeli utakon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában