Dopping

2024.03.29. 17:30

Minden bizonnyal véget is ért a korábbi világbajnok pályafutása

Többet volt eltiltva a tatai kajakos, mint nem. Egy éve sincs, hogy letelt a négyéves eltiltása Horváth Bencének, már ki is szabtak rá egy nyolcesztendős büntetést doppingvétség miatt.

Kemma.hu

A tatai születésű és tavaly a szülővárosának egyesületébe az eltiltása után visszatérő Horváth Bence kajakos újabb súlyos büntetést kapott. A Magyar Antidopping Csoport (MACS) közleménye szerint Horváth még 2023 nyarán tagadta meg a mintaadást az ellenőröknek. Tekintve, hogy ez másodjára fordul elő vele, igen komoly eltiltást szabtak ki rá, amely szerint 2031. október 31-ig nem versenyezhet.

Horváth Bence pályafutása valószínűleg véget ért az újabb doppingügy miatt
Horváth Bence pályafutása valószínűleg véget ért az újabb doppingügy miatt Fotó: Földi Imre / Forrás:  Nemzeti Sport

Doppingügy doppingügy hátán

A tatai születésű sportoló már sokadjára kerül gondba doppingügyek miatt. A korábbi U23-as világbajnok sprinter a 2016-os riói olimpiára készült párjával, Szomolányi Mátéval, amikor pár nappal az ötkarikás játékok nyitó ünnepsége előtt a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) visszavonta az indulási jogukat. A két versenyző jogilag ugyan nem követett el doppingvétséget, a mintájukban azonban szintetikus anyagra bukkantak – ezt nevezték akkoriban atipikus mintának. Aztán év végén a szövetség fegyelmi bizottsága jogerősen felmentette a két sportolót, határozatba foglalva, hogy nem követettek el etikai vétséget.

Úgy tűnt, hogy Horváth Bence újra a sínen van, a 2017-es racicei világbajnokságon és a plovdivi Európa-bajnokságon egyaránt ezüstérmet szerzett, azonban 2018 tavaszán a szövetség közölte, hogy  a szervezetében EPO-t mutattak ki, amivel már ténylegesen doppingvétséget követett el, ennek nyomán tiltották el négy évre. Az ezüstérmeitől utólag megfosztották. A büntetés letelte után a győri klubjának színeiben nem tudott versenyezni, így szülővárosának csapata, a Tatai Hódy Sport Egyesület fogadta be, amelynek a színeiben el is indult egy szegedi válogatón, ahol saját bevallása szerint is meglepően jól teljesített az edzéshiány ellenére.

A most kiszabott büntetés minden bizonnyal pontot is tesz Horváth Bence pályafutásának a végére. A tatai kajakos ugyanis az eltiltás leteltekor már 39 éves lesz, elég kevés esély mutatkozik rá, hogy nyolc év szünet után még lapátot ragadjon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában