Mit tegyünk?

2024.03.21. 11:27

A légyinvázió folytatódik: a háztartásokban nehezen lehet irtani

Legyek, hangyák lepik el a környezetünket. Az apró rovarok, a légyinvázió a korai tavasz miatt sok bosszúságot okoz. Barlangi Gergő egészségügyi kártevőirtó, fertőtlenítő szerint a háztartásokban ugyanis korlátozottak a lehetőségek az irtásukra.

Kemma.hu

Rossz hír, hogy lakossági szinten nem lehet klasszikus módszerekkel felvenni a harcot a légyinvázió ellen – kezdte Barlangi Gergő egészségügyi kártevőirtó, fertőtlenítő.   

Dead,Flies,On,Sticky,Tapes.,Flypaper,,Sticky,Tape.,Trap,For légy legyek légyinvázió
A légyinvázió hatása a piacra: lassan hiánycikk a légyfogó szalag
Forrás: Shutterstock

– Alapvetően nagyüzemekben, állattartó telepeken szokták a legyeket professzionális módon és eszközökkel irtani. Ha ez elmarad, és a korai fejlődési stádiumban nem sikerül elpusztítani őket, rendkívüli módon elszaporodnak.

Egy-egy közösség, vagy lakóingatlan néha mégis segítséget kér. A szakember szerint ilyenkor különböző kiegészítő módszerekkel lehet valamilyen célt elérni. Ilyen például, hogy lepermetezik a ház falát, amelynek a felületén megülnek. A szer hatására egy idő után elhullanak. Szakemberek lakossági szinten ennél tovább nem nagyon szoktak elmenni a repülő rovarok elpusztításában.  

– Lehetőségként a háztartásokban használatos spray-ket, vagy a légyragasztókat, irtószermentes csapdákat érdemes használni. Lassú eredményt hoz, de jelenleg ezek a leghatékonyabb eszközök.

A legyek betegségek hordozói is

A legyek nagyon sok komoly betegséget képesek terjeszteni. Az internetet böngészve könnyen rábukkanhatunk, hogy már a nyálukkal hordozzák a betegséget, hiszen fellelhető benne a korábbi étkük, így például rohadt hús vagy széklet.

A lábukról és a szárnyukról is kerülhetnek baktériumok az ételbe. Ennek az az oka, hogy minden szagos dologra rárepülnek, a legtöbb baktérium pedig megtelepszik a testükön. Így tehát minden érintkezéssel mikroorganizmusokat hagynak hátra, bizony akkor is, ha a rántott húsra szállnak. 

Több mint 60 betegséget hordoznak, hiszen kórokozókban gazdag helyeken mászkálnak. 

S hogy milyen betegségekre számíthatunk, ha rárepül az ételünkre, s később azt megesszük? Földrészenként is változik, de okozhatnak hasmenést, kolerát, vérhast, akár leprát is. 

A légyinvázión túl

Barlangi Gergőt a hangyákról is faggattuk. Különböző fajtájuk már most nehezíti a mindennapjainkat. Vannak a lakásokban, és a kertekben is előforduló fajtái. 

– A hangyák ellen is többféle módon tudunk fellépni. Itt nem elég a permetezés, sokszor a porozás, és a mérgezett csalétkek kihelyezése vezet eredményre. Hangyákat és csótányokat is hasonló módon lehet irtani.

Leginkább házi és fáraó hangyával találkozhatunk. A fekete és gyepi pedig a kertből megy be a házba. Nagy gond a faodvasító lóhangya, amely jelentős kért okoz a fában: járatokat készít bele. Mindenre veszélyes, amiben faanyag van. 

– Ezeket permetezéssel és porozással lehet irtani. Tartós méregmezőt hozunk létre és a vonulási útvonalukat permetezzük. 

A szakember a darazsakról is ejtett néhány szót. A királynők átteleltek, s most új családot alapítanak. Ezt megelőzendő érdemes hívni szakembert, hogy kiirtsa a fészket. Ahogy melegszik az idő, egyre agresszívebbek lesznek, ezért fontos, hogy szakember távolítsa el a fészküket, különben előfordulhat, hogy támadnak, szúrnak. Ugyanakkor az idő előrehaladtával a fészek nagysága is nő, és emelkedik a benne élő egyedek száma. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában