Szentmise

2024.03.28. 22:07

Erdő Péter nagycsütörtökön: Krisztus mindvégig szerette tanítványait

Nagycsütörtökön az utolsó vacsora emlékére Erdő Péter bíboros celebrált szentmisét az esztergomi bazilikában. Az esztergom-budapesti érsek a hagyományokhoz híven elvégezte a lábmosás szertartását is.

Walczer Patrik

Erdő Péter bíboros a szentmise kezdetén elmondta, hogy nagycsütörtök estéjén kezdődött a szent három nap. Jézus Krisztus szenvedését, halálát és dicsőséges feltámadását ünnepeljük. A főpásztor szerint a nagycsütörtöki istentisztelet fő mondanivalója, hogy elvezet bennünket az utolsó vacsora termébe, megemlékezünk az Oltáriszentség alapításáról és valóban jelenvalóvá lesz közöttünk Krisztus teste és vére.

Nagycsütörtökön az utolsó vacsora emlékére Erdő Péter bíboros celebrált szentmisét az esztergomi bazilikában. Az esztergom-budapesti érsek a nagycsütörtöki hagyományokhoz híven elvégezte a lábmosás szertartását is.
Erdő Péter bíboros a nagycsütörtöki szentmisén elvégezte a lábmosás szertartását
Fotó: W.P. / Forrás: 24 Óra

Erdő Péter az evangéliumot követő szentbeszédében kiemelte: Krisztus mindvégig, vagyis földi élete végéig szerette tanítványait, mert azt akarta, hogy mi is ebből a világból szeretettel menjünk hozzá az örök boldogságba.

A bíboros Krisztus példáját követte a nagycsütörtöki szentmisén

A bíboros az evangéliumi részlet kapcsán felidézte, hogy a lábmosás drámai jelenetében az evangélista finoman hangsúlyozza, hogy az áruló Júdás már elhatározta, elárulja Mesterét. Jézus ennek ellenére megmosta mindegyik tanítványa, még Júdás lábát is. Utóbbi az árulás cselekményét még nem fejezte be, de szívében ott volt a szándék és erről a szándékáról nem mondott le az utolsó vacsora közben sem.

Erdő Péter szerint amikor mi bűnbánatot tartunk, hogy a kegyelem állapotában szentáldozáshoz járuljunk, nekünk is el kell határoznunk, hogy kerüljük a bűnt és a bűnre vezető alkalmat, mert különben nem hiteles a megtérésünk.

A prímás arra is kitért, hogy a lábmosás titokzatos jelenete után alapította Jézus az Oltáriszentséget. Véleménye szerint függetlenül attól, hogy Jézus és tanítványai milyen naptár szerint számították a húsvétot és mikor ünnepeltek, ez a vacsora igazi húsvéti vacsora volt. Ennek szánta Jézus, ennek házi liturgiájából jelennek meg fontos elemek az utolsó vacsorán.

A szentmisén Krisztus példáját követve – aki megmosta tanítványainak lábát – Erdő Péter bíboros a homília után a kiválasztott személyek elé térdelve elvégezte a lábmosás szertartását. 

Az istentiszteleten részt vett Csák János kulturális és innovációs miniszter is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában