Vetélkedő

2024.03.20. 11:25

Kovács László emléke előtt adóztak a Bozsik-iskolában + fotók

Első alkalommal rendezték meg a Kovács László Olimpiatörténeti Vetélkedőt a Szőnyi Bozsik József Általános Iskolában. A versenyt a Bábolnai Általános Iskola csapata nyerte meg.

Körtvélyfáy Dina

Thoma Ágnes, az intézmény igazgatója a vetélkedő kezdetén hangsúlyozta, ez a nap az olimpia és a versengés mellett az emlékezésről is szól. A versennyel ugyanis a tavalyelőtt decemberben elhunyt Kovács László érdemeit szerették volna elismerni, illetve az olimpiai eszmét a következő generációknak is átörökíteni.

A Kovács László Olimpiatörténeti Vetélkedőt a bábolnai csapat nyerte.
A Kovács László Olimpiatörténeti Vetélkedőt a bábolnai csapat nyerte
Fotó: Körtvélyfáy Dina / Forrás:  24 Óra

– Akik itt vagyunk, mindannyian hálásak lehetünk Kovács Lászlónak, aki huszonöt éven át volt iskolánk igazgatója – mondta. – Többeket közülünk fiatal pályakezdőként is segített akkor, amikor dolgozni kezdtünk az intézményben.

Kovács László és kollégái fontosnak tartották az olimpiai eszmét

Thoma Ágnes felidézte, Kovács László a bábolnai iskolában kezdett tanítani, majd Szőnyben folytatta munkáját. Először tanárként, később igazgató-helyettesként tevékenykedett, majd negyedszázadon át vezette az intézményt.

Kovács Lászlónak és kollégáinak – idősebb Galambos Tamásnak és Balaton Sándornak – nevéhez fűződik több, ma is népszerű iskola vetélkedő, valamint ők kezdeményezték azt is, hogy vegyék fel Bozsik József nevét, így csatlakozva az olimpiai bajnokokról elnevezett iskolák sorához.

A vetélkedőn hét csapat vett részt. A zsűriben Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, Pallag György, a Kárpátia Sport Polgári Társulás elnöke, illetve Turi Zsolt helytörténész, tanintézet korábbi diákja kapott helyet. A program főszervezői Galambos Tamás és Kovács Barna, az iskola testnevelői voltak. A rendezvény résztvevői olimpiatörténeti kiállítást is megtekinthettek, ahol rengeteg ötkarikás kabalafigura is helyet kapott.

A gyerekeknek igencsak nehéz kérdésekre kellett válaszolniuk a délután során, de az összes csapat alaposan felkészült a megmérettetésre. Könnyedén ismerték fel az olimpikonokat képről, de a villámkérdések is csak ritkán fogtak ki a társaságon.

A versenyt végül nagy küzdelemben a Bábolnai Általános Iskola csapata nyerte, a diákok Kovács Lászlónétól, a verseny névadójának özvegyétől vehették át a győzteseknek járó kupát. Második lett a Feszty-iskola, a dobogó harmadik fokára pedig a házigazda Bozsik együttese állhatott fel. A megméretésen rajtuk kívül a Jókai-gimnázium fiú- és lánycsapattal képviseltette magát, a Petőfi-iskola pedig III. és IV. korcsoportos triót is felvonultatott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában