Látni kell

2023.04.25. 14:29

Visszafoglalta otthonát a hajóskapitány neszmélyi macska, Pityu +fotók, videó

Izgatottan szaladt fel a Neszmély fedélzetére Pityu, a hajóskapitány macska. A kandúr otthona másfél hét után tért vissza a neszmélyi hajóskanzenbe.

G. D. V.

Visszatért a Neszmély a hajóskanzenbe. A gőzös hétfőn dél körül tűnt fel a távolban, ahogy a Sopron vontatóhajó tolta be a kikötőbe. Miután partra állt, rögzítették a hajót és leengedték a járót. A kikötőben dolgozók kíváncsian lesték, hogy Pityu, a Neszmélyen lakó kandúr hogyan fog viselkedni, hogy visszatért az otthona.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a méretes hajó parti szemlére ment az észak-komáromi hajógyárba, ahol az 56 méter hosszú gőzös vízalatti részeinek gépészeti és szerkezeti ellenőrzését elvégezték. A felülvizsgálatot 10 évente végzik el, ami a covid miatt ezúttal csúszott két évet. Így Pityu kis életében még nem történt olyan, hogy otthona elhagyta volna szokott helyét a kikötőben. 

A kandúr körülbelül 5 éve, még egészen kicsi cicaként érkezett a hajóskanzenbe, ahol az állatbarát dolgozók enni adtak neki. Nem is kellett ennél több, úgy döntött, jó helye lesz neki a kikötőben. Így vált Pityu a Neszmély macskájává, aki, mint egy kiskirály, úgy járkált a hajón és a kikötőben. 

A gőzös visszaérkezésekor is igazi sztármacskához méltóan viselkedett, nem izgatták fel az események, békésen aludt ideiglenes helyén, a büfében. Még a nagy sürgés-forgás, a sok ember és a zaj se zavarta álmában. Soltész Babett, a település közművelődési és közönségkapcsolati szakembere a Kemma.hu-nak elárulta, hogy úgy kellett felébreszteni a cicát.

− Ébreszteni kellett, hogy jön a hajó, gyere már. Végül azzal a tipikus „hagyjatok már” macskaarccal nagy nehezen előjött − nevetett Babett, majd hozzátette: ahogy feltűnt a kandúrnak, hogy miért is a nagy izgalom, már le sem vette a szemét a hajóról.

− Bár esett az eső, ez cseppet sem zavarta Pityut. A padon ülve figyelte árgus szemekkel, ahogyan beáll a hajó a kikötőbe. A járót addig nem lehetett leengedni, amíg nem rögzítették a gőzöst, de ez őt nem hatotta meg.  Elindult a függőlegesen álló járón felfelé. Amikor nem jutott rajta tovább, sértődötten kijött a partra és onnan figyelte tovább az eseményeket − mesélteBabett, aki alaposan dokumentálta fotókkal a cica viselkedését, sőt még videót is készített arról, ahogyan a cirmos végül délután 15 óra körül felmehetett a gőzösre. 

− Mire végül leengedték teljesen a járót, Pityu kicsit már összezavarodott, vagy megsértődött. Ugyanis úgy kellett nógatni, hogy újra induljon el a járón. Az első bizonytalan léptek után végül nekiiramodott és pillanatok alatt már a gőzösön is volt. Természetesen alaposan körbe kellett szaglásznia mindent, ellenőrizte, hogy rendben van-e a hajó. Végül a fedélzeten folytatta tovább megszakított álmát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában