Szüreti felvonulás

2022.09.20. 14:31

Díszbe öltöztették a traktorokat, zeneszóra masírozott a tömeg Tarjánban

Tucatnyi díszbe öltöztetett traktor, viseletbe öltözött mosolygós ember, mustot kínáló ifjak. A tarjáni szüreti felvonulás alkalmával az egész falu megcsodálhatta a díszes menet tagjait.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sugár Gabi

A feldíszített járművek egy irányba tartottak. A gyülekező a körpincéknél volt, éppen ott, ahol előző nap zárult a program. Tarjánban ugyanis három napon át várták a szervezők az ünneplőket. A szüreti sorozat minden eleme kapcsolódott a borhoz. Az első napon a tatabányai Orfeusz Társulat adta elő a Bor-csinálta doktor című darabot.

Másnap a Bacchus Bortársaság közösségi pinceavatója volt. A Magyar Falu Program támogatásával és példaértékű összefogással megvalósuló projekt terei kiváló hátteret nyújthatnak majd az egyesület szakmai programjainak és a falu közösségi rendezvényeinek megtartásához. A körpincéknél lévő avatóünnepségen természetesen együttesek is közreműködtek, és az eseményen részt vett Bencsik János országgyűlési képviselő is.

A sorozat leglátványosabb része a hagyományos szüreti felvonulás. A körpincék előtt gyülekeztek a hagyományőrző csoportok, a viseletbe öltözött óvodások és iskolások, zenészek, a dalkör tagjai, civil egyesületek, és tucatnyi feldíszített traktor kereste a helyét.

Klinger Tamás, a település polgármestere feleségével elfoglalta helyét a hintóban. Előtte kérdésünkre elmondta: évtizedekkel ezelőtti hagyomány Tarjánban a látványos szüreti felvonulás, amelyre mindig nagy lelkesedéssel készülnek az itt élők. Korábban lovaskocsikkal, ma már feldíszített traktorokkal érkeznek a menetben vonulók. A civil szervezetek, klubok is készültek. Az idén süteményekkel, meleg levessel, lángossal, italokkal.

Történelmi borvidék része - Bencsik János országgyűlési képviselő is részt vett a Bacchus Bortársaság közösségi pincéjének avatásán. Gratulált a példaértékű közösségi összefogással elkészült pince megvalósításához. Hozzátette: miután az egyesület az elmúlt években sikeresen elvégezte az egykori tarjáni szőlőterületek ismételt kataszterbe vonását, így a Neszmélyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa meghozhatja döntését arról, hogy Bana és Bokod után Tarján is a történelmi borvidék részévé váljon.

Lovasok vezették fel a menetet, majd következett a hintó, és a hatalmas szüreti koszorú után sorakozott fel a menet. Mazsorettek, óvodások, akik a tarjáni fúvószenekar muzsikájára masíroztak, és mutattak be menet közben koreográfiákat. 

Megannyi traktor következett. A helyi nemzetiségi dalkör is végig énekelt, miközben a virágokkal és szőlővel díszített autójuk elhaladt a nézők mellett.

A menet a település főutcáin vonult végig, és a benzinkút előtt fordult be a sportpályára vezető mellékutcákba. Viseletbe öltözött mosolygós lányok kínálták a mustot közben azoknak, akik tapssal, örömmel fogadták a menetet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában