A Dal 2024

2024.03.26. 15:45

Az Arcidra remekelt a Dalban

Múlt szombaton véget ért A Dal 2024. Az idei élő műsorba négy vármegyei zenekar jutott, köztük a tatai Arcidra, akik egészen a döntőig meneteltek.

Kemma.hu

Az Arcidra zenekar 2020 januárjában alakult Tatán. A tagok összetétele már többször változott a zenekar fennállása óta, az alapítótagok közül hárman vannak jelenleg is a hét fős csapatban. Az idei év elején csatlakozott Elekes Fanni és Jakab Enikő a fiúkhoz. A Dal 2024-es tehetségkutatóban Egészben kell című produkciójukkal indultak. 

Az Arcidra remekelt A Dal 2024 színpadán
Az Arcidra remekelt A Dal 2024 színpadán
Fotó: Viszló Balázs / Forrás: 24 Óra

A bemutatkozás olyan jól sikerült, hogy a legjobb tíz közé jutottak. A döntő kisfilmjében elmondták, hogy a válogatón annyira izgultak, hogy csak „eljátszani tudták a dalt”, megélni nem. A fináléban azonban már másképp érezték.
– Ez volt az az adás, amit sikerült élményként és lehetőségként megélni verseny helyett. Sajnos, megbetegedtem a héten, ezért nagyon aggódtam, hogy nem lesz énekhangom, de visszahallgatva az előadást, sokkal jobban sikerült, mint amilyennek éreztem, bár így sem lett tökéletes sajnos. Nem számítottunk győzelemre, nekünk már a döntőben szereplés is az volt, és azt érzem sikerült úgy helytállnunk, hogy büszkék lehetünk – mondta lapunknak Gaál András, a tatai zenekar frontembere.

A fináléban a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával adták elő produkciójukat, amely hatalmas élmény volt a tatai formáció számára.
– Nagyon kedves emberek a szimfonikusok és igazi muzsikusok. Képzettek, precízek, és elképesztő ízt és érzést kölcsönöznek a játékhoz. Mivel sokan vannak, ezért kellett hozzájuk igazodnunk valamelyest időbeosztásban, így a próbák időtartama feszítettebb volt, de mindenki profi volt körülöttünk, úgyhogy ebből nem lett probléma – tette hozzá.

Az elődöntőben igazán komoly feladatot dalukat balladában kellett előadniuk. A négytagú zsűri és a közönség is egyértelműen kedvelte a produkciót.
– Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, és nagyon támogató, illetve egyre bővülő közönségnek lehetünk a kedvelt előadója. Imádunk mindenkit!

Mit is jelent az Arcidra?

A nézők szavazatai sokban segítették a formációt, hogy a végső megmérettetésen is színpadra álljanak. Gaál András azt is elárulta mosolyogva, hogy a világ egy nagy alpaka csorda, csak még nem mindenki tud róla. De, hogy miért pont alpaka? S, miért Arcidra?

– Zolinak (Györke Zoltán) volt egy névötlet a fejében, ez volt az Arcidra. Semmi jelentése nem volt önmagában a névnek, de ezt a srácok hamar pótolták. Nem jelent semmilyen nyelven semmit. De vannak olyan mozaikszavak, amelyek nem jelentenek önmagukban semmit. Így találták ki azt, hogy Aranyos Ronda Kecskét Integráló Dán Repülő Alpakák. Na, hát ezt jelenti.

Az ítészek kiemelték, hogy a zenekar példátlan fejlődést mutatott be a műsor folyamán.
– Mindenképp rutinosabbá váltunk a Dal színpadán, megtanultunk hamarabb feloldódni, a sok próba és gyakorlás a hangszeres játékunkat is javította, illetve megtanultam kamerába nyilatkozni.

Ugyan, A Dal 2024 véget ért, a formáció azonban korán sem pihen. A műsor után egy nappal megjelent legújabb daluk, Költözöm címmel.
– Nekivágunk a koncerteknek, klippeknek, rengeteg az új dalunk, és a műsor alatt is szövődött pár barátságunk, amiből lehet hogy közös dalok is napvilágot látnak.

Az élő műsor előtt még így üzentek a kemma.hu olvasóinak:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában