Bulvár-celeb

2024.03.28. 09:55

Nem mindegy, hogy 3 perc vagy 10 - tojástrükkök a tökéletes húsvéthoz

A főtt tojás a húsvét elmaradhatatlan fogása, de elkészítése számos buktatót rejt magában.

MW

Forrás: Getty Images

A főtt tojás a húsvét elmaradhatatlan fogása, de elkészítése számos buktatót rejt magában. Most felfedjük a titkot, hogyan készül a kívül-belül tökéletes tojás - írja cikkében a Life.hu.

1. A tojásokat érdemes száraz, hűvös helyen, a csúcsosabb végükkel lefelé tárolni. Mielőtt felhasználjuk, mindenképp vegyük ki őket a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűek legyenek.

2. Honnan tudjuk, hogy friss-e a tojás, amit boltban kinéztünk magunknak? Sajnos ezt ott, helyben nem lehet kideríteni, de otthon könnyedén megtehetjük. 

Egy vízzel teli edénybe tegyük bele a tojást. Ha lemerül az edény aljára, akkor friss, ha a víz közepén lebeg a tojás, akkor sütve vagy főzve még fogyasztható, azt a tojás viszont, ami feljön a víz színére, ne főzzük meg, mert már megromlott.

A romlott tojás feljön a víz tetejére
Forrás: Getty Images

3. A tojás hámozását is el lehet rontani, de van néhány trükk, amivel garantáltan szép lesz hámozás után. A kihűlt tojást a hűtővizében kell meghámozni, ugyanis a héj és a fehérje közé beszivárgó víz segít elválni a héjnak a fehérjétől. A vágódeszkára helyezett megkocogtatjuk,  és addig görgetjük, amíg be nem repedezik a héj. Ekkor vízbe mártva szinte egyben lejön a héj tojásról.

4 . Fontos, hogy a szobahőmérsékletű tojást gyöngyöző, forrásban lévő vízben kell megfőzni. A vízhez tehetünk egy kis ecetet vagy citromlét, esetleg sót. Ez tóbbi a hámozást is megkönnyíti.

A főtt tojás a sonka hagyományos kiegészítője, nem mindegy, hogyan készítjük el
Forrás: Getty Images

A főzési idő attól függően változik, milyen állagú tojásra vágyunk:

  • A lágytojás a forrástól számított 3 perc alatt készül el
  • A "tökéletes tojás", amelynek a fehérjéje teljesen megfőtt, a sárgája viszont még krémes állagú, 6 és fél perc alatt készül el
  • A kemény tojás pedig 10 perc alatt készül el.
     

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában