Gazdaság

2017.05.29. 07:15

Az időjárás a létüket határozza meg

A komáromi Solum Mezőgazdasági, Ipari és Kereskedelmi Zrt. szűkebb hazánk egyik kifejezetten jól prosperáló agrárgazdasága. Miközben a magyar agrárium jó részében már-már „elfeledkeztek” az öntözéses növénytermesztésről, a Duna-parti cégnél éppen akkoriban kezdték ezt felfuttatni. Néhány éve az intenzíven öntözött területek nagysága meghaladta az ezer hektárt.

Petrik József

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotó: Hagymási Bence
[/caption]A Solum Zrt. termőterületeinek csaknem kétharmada öntözött, ezért úgy gondolná egy átlagember, hogy itt semmilyen gondot nem okozott és nem is okozhat mondjuk a száraz időjárás. Pedig ez koránt sincs így. A téli csapadékmentes időszak ugyanúgy problémát jelentett ezen a környéken is. Egyebek mellett erről is beszélgettünk Czita János növénytermesztési igazgatóval.

– Az időjárás a létet határozza meg a határban – emelte ki a szakember. – Január–februárban olyan kevés volt a csapadék, hogy a talaj mélyebb rétegeiben lévő vízkészlet nem töltődött fel. A tenyészidőszakban a kevés „nedvesség” miatt az aszály jelei mutatkoztak. Az elmúlt öt hónapban alig több mint 140 milliméter eső hullott a térségünkben, ami az átlagnál kevesebb.

Az idei gyors tavaszodást visszahűlés követte. Az áprilisi fagyok azonban nem csupán a kertészeteket, gyümölcsösöket viselte meg, hanem az áprilisi vetést is nehezítette, mivel a magvak a hideg földbe kerültek.

– A tavaszi vetésűek a hűvös talajban lassabban kezdtek csírázni, fejlődni – jegyezte meg az igazgató. – Éppen ezért a kártevőknek és a kórokozóknak sokkal jobban ki voltak, vannak téve a különböző kultúrák. Közvetlen fagykár csak kisebb területeken érintette társaságunkat, azaz átvészeltük. Napjainkra elmondható, hogy kedvező már a hőmérséklet. Az időközben hullott eső a tavasszal magágyba került növények kelését stabilizálta. A szél azonban hátráltatta a gabona gyomirtását, a gombaölő szeres kezelést. Jelenleg a kapások gyomirtása zajlik. Ám a napraforgó és a kukorica védelmét szintén nehezíti az erős légmozgás, de nincs mit tenni, ennek most van itt az ideje.

A növénytermesztési igazgató szólt arról is, a 300 hektárnyi burgonya öntözése már el is kezdődött. A mintegy 150 hektárnyi csemegekukorica gyomirtását követően ezeket a táblákat is öntöznék majd. A napraforgóban beindult a kultivátorozás, egy menetben az úgynevezett indító műtrágyázással.

– Április végén befejeződött a zöldrozs betakarítása a cégnél, amelyből szenázs készül a gazdaságunkban jelentősen tejelő szarvasmarha-állomány etetésére – hangsúlyozta Czita János. – Ennek a takarmánynövénynek a hektáronkénti hozama elérte a 16,3 tonnát. Az öntözésnek köszönhetően ez az átlagtermés magasabb a tavalyinál. A zöldrozs betakarítását követően, másodvetésként, szemes kukorica került a területre. A lucerna első kaszálásán is túl vagyunk. Ebből is szenázs lesz. Itt a hozamok sajnos elmaradtak a múlt évitől. Tavaly – ebben az időszakban héttonnányi termést „húztunk le” a táblákról, most csupán a hat tonnát közelítették a hozamok.

A Solum agronómusa „zárásként” a növényvédelem és ápolás, valamint az öntözés fontosságára hívta fel a figyelmet, mert amennyiben ezeket a feladatokat időben és szakszerűen elvégzik, az megalapozhatja a jó termést.

Címkék#Komárom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!