Közélet

2016.12.31. 09:51

Ilyenkor a virsli és a malachús fogy a hentesnél

Szilveszteri babonáink között talán a legnagyobb hangsúly az étkezési szokásaink kapják. Az újévi fogadalmak mellett az emberek fejében élnek a szerencsehozó ételek köré fonódott babonák. Mit lehet enni és mit nem érdemes szilveszterkor, illetve az újév első napján.

Zsíros Krisztina

Nem mindenkiben élnek a régi idők babonái, mégis az év bizonyos szakaszaiban olyan erőre kapnak, hogy még a fakanalat is a szokások forgatják. A szilveszter misztikus éjszakája, az újév első napja rengeteg hagyománnyal, babonával rendelkezik. Persze minden kultúrának megvannak a maga szerencsehozó élelmiszerei, és az ebből készített hagyományos ételei. A Gábor Hentes nemrégiben nyílt sárberki üzletében ottjártunkkor is nyüzsögtek a boltban a vásárlók, a pult mögött több kiszolgáló segített, hogy minél gyorsabban haladjon a sor.

– Ilyenkor legjobban a sertéshús, a füstölt csülök és természetesen a virsli fogy, amelyből ilyenkor megtízszereződik a kereslet – mondja Rotyis Gábor, a Gábor Hentes tulajdonosa. Hozzáteszi, náluk minőségi, pattanós virsli a leginkább keresett a napokban, amelyből akad bővan olyan, aki 10 kilogrammot is visz belőle, hiszen egy sokfős szilveszteri buliban jól fogy az étel. Sokan vittek darált húst is, hiszen szeretnek fasírtot is sütni ilyenkor, de a kocsonyahús is ugyanúgy jól fogy.

Kitúrja a szerencsét

Bizonyos magyarázatok szerint egyébként azért vált a malac az évforduló állatává, mert orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből. Más feltételezések szerint az állat kövérsége az, amiért az ünnepi asztalra kell kerülnie, hiszen ki lenne hivatottabb az új évet várni, mint a jóléttől kövér, zsíros malac. A magyarok virsli és sült formájában fogyasztják a sertéshúst az óév utolsó étkezésekor.

Zöldhasúra emlékeztet a káposzta

A káposzta azzal került be a szerencsehozó ételek közé, hogy az amerikaiak szerint erősen emlékeztet egy tekercs zöldhasúra, azaz dollárra. Ennek okán nem csak a káposzta, hanem bármilyen zöld levél (mángold, spenót, kelkáposzta) is jelképpé válhat a szilveszteri asztalon, hiszen aki sokat fogyaszt belőle, az anyagi gyarapodást remélhet az elkövetkező évben. Ilyenkor persze az apró, kerekded ételeknek is keletje van, a legtöbben lencsefőzeléket esznek újév első napján.

Hallal úszik el a szerencse

A babonák szerint bizonyos ételeket szigorúan tilos szilveszterkor fogyasztani. A szárnyasok elrepülhetnek a szerencsével, a vadak elfutnak vele, a rákok visszafelé haladnak, így szintén nem szerencsés belőlük enni. A magyar hagyomány szerint a hallal elúszik a szerencse, így mifelénk ritka a szilveszterkor halat vacsorázó társaság. Kevésbé ismert szokás, de jó, ha tudjuk, hogy a tányérunkat még akkor sem érdemes fényesre törölni, ha nagyon ízlett az étel, mert a tányéron hagyott maradék hozzásegíthet minket ahhoz, hogy a következő évben is mindig legyen valami az asztalon – és a kamránk is fel legyen töltve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!