Közélet

2016.07.29. 14:29

Olcsóbb Lyme-kórosnak lenni, mint beoltatni magunkat kullancs ellen

Megyénkben tavaly nem volt vírusos agyvelőgyulladásra példa, ellenben Lyme-kórt 11 esetben jelentettek a járási tiszti főorvosok. Egyesek a védőoltásra, mások pedig a kullancsirtó sprayre esküsznek.

W. Zs.

A kullancsfélék családjába világszerte mintegy 700 ismert fajt sorolnak. Viszonylag nagy termetű – 1-6 milliméteres – ízeltlábúak, amelyek elsősorban madarak és emlősök, kisebb arányban hüllők vérszívói. Hazánkban mintegy két tucat fajuk honos, amelyek közül humán szempontból legfontosabb a közönséges kullancs. Itthon két fontos emberi betegség a kullancs által terjesztett vírusos agyhártya/agyvelőgyulladás (meningoencephalitis) és a Lyme-kór, mindkettőnek a közönséges kullancs a hazai vektora.

Még a leggondosabb védelem sem garantálja, hogy nem csípnek meg minket a vérszívók. Bár a Lyme-kór ellen egyelőre nincs lehetőségünk védőoltással védekezni, a legsúlyosabb – akár halálos – következményekkel járó kórképpel szemben rendelkezésünkre áll védőoltás. Hazánkban az oltóanyagnak két típusa van forgalomban, a vakcina fajtájától és az életkortól függ, hogy az alapimmunizálást követően 3 vagy 5 évente indokolt az emlékeztető oltás.

A kullancscsípés elleni vakcina receptköteles, amit a háziorvos írhat fel. A hatóanyag időtartama szempontjából két típus van forgalomban. A hagyományos immunizáló és a gyors „lefolyású” vakcina.

– A hagyományos injekció első dózisát követően 1–3 hónappal adható be a második adag. A harmadikra pedig 9–12 hónap múlva kell felkészülni. A sorozatot követően legalább három évig ellenálló lesz a szervezet. Ezzel szemben a gyorsított eljárásban a második injekció egy hét múlva, a harmadik pedig 21 nap múlva adható be. Ez a típus 12–18 hónapon át biztosít védelmet. Érdemes utána használni egy emlékeztető oltást, erre három év múlva van szükség – mondta Fekete Ildikó gyógyszerész. Ezek szerint annak a négyfős családnak, amelyik nulláról szeretne védelmet biztosítani a kullancsokkal szemben, majdnem 130 ezer forintjába fog kerülni.

A szakember szerint az injekciók szabadárasok, tehát gyógyszertáranként változó. A FSME felnőtteknek 10 ezer 608 forint, gyerekeknek – 1–16 éves korig – több mit 8 ezer forintba kerül. Az Encepur felnőtteknek 7 ezer 15 forint, gyerekeknek– 1–11 éves korig használható – 6 ezer forint felett van.

Fekete Ildikó szerint tanácsos kullancs elleni spray-k használata és népszerű is, mivel azonnal kifejtik hatásukat. Ilyen szerek már ezer forintért is kaphatóak. Fő előnyük, hogy Lyme-kór ellen is védenek. Fontos, csak szabad bőrfelületre fújni a szert. Abban az esetben, ha a bőr a kezelés hatására allergiás reakciót mutat (viszket, kivörösödik stb.) a riasztószert azonnal mossuk le és forduljunk orvoshoz. A sprayt ne kerüljön nyálkahártyákra (száj, szem), nyílt sebre, sérült bőrre, tanácsos az arcot a tenyerünkre felvitt készítménnyel bekenni. Hazatérés után pedig a kezelt bőrfelületet szappanos, meleg vízzel célszerű lemosni.

– Tavaly országosan 24 vírusos agyvelőgyulladás volt, a legtöbb esetet Somogy és Tolna megyében észlelték, megyénkben nem volt hasonló eset – mondta dr. Solti Hilda, járási tiszti főorvos. Lyme-kórt 2015-ben valamennyi megyéből jelentettek, 1420-at. A legtöbb esetet a fővárosból, Csongrád- és Nógrád megyéből jelentették, szűkebb hazánkból pedig 11-et.

Az egyik legsúlyosabb kullancs okozta megbetegedés a mai napig emlékezetes. Monspart Sarolta tájfutó világbajnok sportolói karrierjét „kis” csípés törte ketté. A sportolónő vírusos agyvelőgyulladást kapott, a láza 41 fokra szökött fel, s sokáig teljesen béna volt a jobb lába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!