Közélet

2013.05.16. 13:36

Egy daganat ellen már van védőoltás!

Egyetlen olyan daganatos megbetegedés van, amely ellen létezik védőoltás. A tatabányai előadáson, amelyen a téma a HPV volt, többek közt ez is elhangzott.

M. Mudri Anna

A héten adják be a HPV-elleni három oltásból álló sorozat első injekcióját a 13 éves tatabányai lányoknak. Ennek kapcsán dr. Molnár Mihály szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvos és dr. Dombi J. Péter onko-hematológus osztályvezető főorvos tartott előadást a városházán.

- Korábban a másodlagos prevenció, a szűrés kapta a fő hangsúlyt az egészségügyben. Ma már az elsődleges megelőzésre, az egészségtudatos életmódra hívjuk fel a figyelmet - kezdte Dombi J. Péter. - Ez utóbbihoz tartozik a HPV elleni védőoltás is.

A főorvos elmagyarázta, két daganatos összefüggés bizonyítható. Az egyik, hogy a tüdőrákosok 85 százaléka dohányos. A másik, hogy a méhnyakrákok kialakulásáért felelős humán papilloma vírus (HPV) ellen létezik hatékony védőoltás.

- Svédországban évente nulla hölgy hal meg méhnyakrákban az oltásnak és a rendszeres szűrésnek köszönhetően. Hazánkban évi ötszáz - mondta a megdöbbentő adatot az onko-hematológus.
Dr. Molnár Mihály hangsúlyozta, a méhnyakrák az egyetlen daganatos megbetegedés, amely ellen létezik oltás.

- A szamárköhögéssel, gyermekbénulással az oltásoknak köszönhetően gyakorlatilag nem találkozunk. Ugyanezt érhetnénk el a HPV-oltással is. Tudni kell, a méhnyakrákok 99,7 százalékában kimutatható a HPV DNS-e. Húsz százalék körüli a látens fertőzés. Már évekkel ezelőtt bizonyították, hogy a kollégista lányok 60 százaléka öt éven belül megfertőződik. A világ összes daganatos megbetegedésének 7 százalékát okozza a HPV. A dohányzás a tüdőrák esélyét nyolcszorosra növeli. A HPV 16-os típusa 434-szeresre növeli a méhnyakrák kockázatát - sorolta a nőgyógyász. Beszélt arról is, a HPV-t rendkívül könnyű elkapni.

- Szexuális úton terjed, de elég a petting. Az óvszer nem nyújt teljes biztonságot. Attól, hogy valaki egyszer megfertőződik, még bárhányszor újra fertőződhet. A fertőzött anya a szülés közben is átadja a fertőzést. A fertőzött aktust követő két órával már a szövetekben a van a vírus - mondta a főorvos.
Molnár Mihály beszélt arról is, hogy az oltás mellett a szűrés is elengedhetetlen, hiszen a fertőzés után hét-nyolc évvel alakul ki a rákmegelőző állapot, tíz évvel később a rák.

- Az oltás hatékony. Kilenc és fél éve oltunk. Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy kilenc és fél év során az oltott nőknél 63 százalékkal kevesebb méhnyakműtét kellett végezni.

Tatabányán a legmagasabb az átoltottság

Dr. Molnár Mihály és dr. Dombi J. Péter arról is beszélt, hogy Tatabánya példa lehet, hiszen országosan itt a legmagasabb a HPV-elleni átoltottság. A város az idén már negyedik alkalommal oltja a 13 éves lányokat. A korosztályban aki igényli, mindhárom oltást ingyenesen megkapja. A megmaradó vakcinákat az idősebb korosztályok között osztják ki. Azonban kikötik, hogy csak olyan lányok kaphatnak ingyenes védőoltást, akinek édesanyja három éven belül volt nőgyógyászati rákszűrésen, vagy vállalja, hogy részt vesz rajta. Ennek érdekében rendszeresen szerveznek szűrőnapokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!