Közélet

2011.12.20. 06:37

Animációval tanítják meg a fiatalokat a helyes fogtisztításra

Akik három-négy éve jártak Tatabányán fogszabályozásra, most rá sem ismernének a barátságosan, modernül berendezett jelenlegi rendelőre. Dr. Mezei Zita fogszabályozó szakorvos és Boa Lászlóné fogászati szakasszisztens fogadja a pácienseket.

Mudri Anna

A Szent Borbála Kórház központi telephelyén, a P épület földszintjén találjuk dr. Mezei Zita rendelőjét. Az ajtón belépve meglepetés várt minket, hiszen az évekkel ezelőtti emlékek nem ilyen berendezést és mosolygást hoztak vissza. A kis szobában barátságosak a színek, mesefigurák néznek ránk az ajtóról, és még laikus szemmel is látható, modern fogorvosi szék várja a betegeket.

– Két éve dolgozom a Szent Borbála Kórházban, a megyében élő 18 év alattiak TB-támogatott fogszabályozásával foglalkozom – mondta dr. Mezei Zita.

Beszélgetés közben kiderült, hogy a rendelő körülbelül 320 000 páciens ellátására jogosult, így várólista rendszert kellett bevezetniük. Egy másik örömteli újdonságot is felfedeztünk: hiába a hatalmas betegszám, hogy most csak egy orvos foglalkozik a fiatalokkal, nincs várakozó tömeg a váróteremben.

– Időpontra érkeznek az előjegyzett páciensek. Időpontot minden nap reggel 7 és 8.30 között lehet kérni az 515-430-as telefonszámon. Ezt azért szabtuk meg ilyen szigorúan, hogy a rendelést ne kelljen folyton megszakítani időpont-egyeztetés miatt. Az előjegyzett betegek egy-egy órás csoportba vannak beosztva, akiket sorszám alapján hívunk be. Így legrosszabb esetben is egy órát kell várniuk. A sürgős eseteket viszont, ha például leesik, nyom vagy bök a fogszabályozó, soron kívül fogadjuk.

Megtudtuk, a fiatalok nem csupán egy fogszabályzót kapnak a rendelőben, hanem tanácsokat is, hogyan lehet megfelelően tisztítani a fogat, miként lehet megelőzni akár egy foghúzást is.

– Mindenkitől azt kérem, hozzon magával fogkefét és fogkrémet. Amellett, hogy itt, a rendelőben is megmutatjuk a helyes fogápolást, egy youtube linket is ajánlok nekik. A mai gyerekek szeretnek a gép előtt ülni, így egy animációból sokkal szívesebben nézik meg, tanulják meg az alapos fogmosás fortélyait. Fontos a fiatalok visszajelzése, hiszen másfél-két éven keresztül minden hónapban jönniük kell. Csak akkor lehet igazán hatékony a kezelés, ha bizalommal fordulnak hozzánk – mondta dr. Mezei Zita.

További részleteket a 24 Óra keddi (december 20.) számában olvashatnak.

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!