Hírek

2005.11.25. 00:00

Sorozatban perelnek a kerekesszékesek

A Fővárosi Bíróságon hat perben jelentek meg csütörtökön alperesként egyes minisztériumok, közhivatalok, egyházi és egészségügyi épületek üzemeltetői.

D. Á.

[caption id="" align="alignleft" width="312"] A kerekesszékesek számos középületbe nem tudnak bejutni, hiába biztosítaná az akadálymentes közlekedés jogát egy 1998-as jogszabály
[/caption]„A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége azért indította a bírósági eljárásokat,  hogy kimondják a hivatalok akadálymentessé tételének kötelezettségét. Ugyanis számos középületbe az 1998 óta érvényes jogszabályok rendelkezései ellenére sem lehet bejutni kerekes székkel” – mondta lapunknak Hegedűs Lajos, a szövetség elnöke. A kerekesszékeseket képviselő Lelik Ferenc ügyvéd úgy nyilatkozott: a VIII. kerülettel, a Munkaügyi Központtal és a Püspöki Konferenciával valószínűleg megegyeznek majd. „Ezt azért tartjuk fontosnak, mert a jövő évi költségvetésbe így bekalkulálhatják az akadálymentesítést az önkormányzatok” – mondta az ügyvéd. Néhány esetben azonban nem is jelentek meg az alperesek, így az egyeztetés még korántsem ért véget. Hegedűs Lajos hangsúlyozta, ők nem pereskedni akarnak, az igazukat szeretnék érvényre juttatni.

A héten egyébként precedens-értékű döntés született. A Fehér Megyei Bíróság jogerős ítélete értelmében a martonvásárhelyi önkormányzatnak május 31-ig  akadálymentesítenie kell a háziorvosi rendelőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!