Gazdaság

2008.11.13. 19:53

Itt a gazdaságélénkítő csomag: helyben a helyieknek

Esztergom városa megmutatja, hogyan lehet fellendíteni a gazdasági a világméretűre duzzadt válság idején. Önálló gazdaságélénkítési csomagot jelentett be Meggyes Tamás, Esztergom polgármestere. A Magyarországot különösen sújtó világgazdasági válság ellen 3,5 milliárd forintos önkormányzati programot valósítanak meg.

kemma.hu

A foglalkoztatás-bővítési és a helyi vásárlóerőt növelő kezdeményezés, a homlokzat-felújításon, az új városi sportcsarnok-uszoda komplexumon és az esztergomi fogyasztók belső piac felé történő, a szolidaritásra épülő orientációja mellett a következő pontok szerepelnek még a polgármester terveiben:

  • járda- és útépítések

  • új városi sportcsarnok-uszoda komplexum

  • helyi vállalkozók önkormányzati megbízásai

  • pályázati önerőt biztosító program

  • esztergomi fogyasztók belső piac felé történő orientációja
    – szolidaritási program
  • Esztergomiak az esztergomiakért

    Esztergomban kampányt indítanak: esztergomiak esztergomi üzletekben vásároljanak, az esztergomiak egymást segítsék, helyben tartva a pénzt. Meg szeretnék értetni az emberekkel, miért kell Esztergomban létrehozott terméket, szolgáltatást vásárolni, igénybe venni.

    Már októberben tárgyalták a képviselők az önkormányzat fejlesztési terveit összegző Gyarapodás Programja gyorsításáról szóló polgármesteri előterjesztést. A fejlesztések, beruházások előrehozásáról tavasszal népszavazáson döntöttek az esztergomiak, a sorrendről fórumokon és kérdőíveken kérdezték meg őket.
     
    Ahogy a polgármester fogalmazott, a járdák, utak első helyre sorolása azt is jelenti, hogy mindenkit érintő és megérintő kérdésről van szó. Ezért erre a gyorsításra fordított 3,5 milliárdból 1,5 milliárdot szánnak.
    A vélemények megoszlását tükröző arányban 1 milliárdot fordítanak a homlokzat-felújításra, jelentős hozzájárulást adva a magántulajdonosoknak. A részben vagy egészben magántulajdonú épületek felújításának támogatásáról már rendeletet is alkottak, 2 milliárd forintból felújítható homlokzatot kijelölve. Az első ütemben félszáznál több utcában egymilliárd forintos munka elvégzését tűzték ki célul.

    A vállalkozásokat is támogatják

    Nem jól menő külföldi cégeknek kell adni a megrendeléseket, hanem hazaiaknak. Helyben a helyieknek. Olyan konzorciumokat szerveznek, amelyekbe bekerülnek az esztergomi cégek.

    - Most itt az idő, hogy összefogjanak, érezzék ezt a súlyt. Ez közvetlenül nem hajt ugyan hasznot, de esztergomi munkavállalóknak, családjaiknak teremt jövedelmet – jelentette ki a polgármester.

    Önerő-alapot hoznak létre, hogy az Európai Uniós pályázatokhoz olyan kisvállalkozók is eljussanak, akik eddig nem. A hiányzó saját források biztosítása mellett támogatják, segítik, koordinálják a pályázatírást is.

    A sportcsarnok és uszoda építésének helyszíne az egyetemi várossá bővülő Várhegy környéke, a tervezés és a beruházás elindulásához szükséges 1 milliárdos összeg pedig immár rendelkezésre áll.
     
    A rendelkezésre álló forrás
    A gyorsítás fedezete az a milliárdos nagyságrendű lekötött kötvényállomány, amit tavaly év végén bocsátott ki a beruházások finanszírozására Szent István városa. Meggyes Tamás úgy véli, hogy nem szabad engedni a lefaragáspárti ötleteknek. Esztergom nem maradhat le semmiről. A város soha nem költötte hitelből vagy kötvényből befolyt pénzét intézményrendszere működésére, például bérekre, rezsire. A képviselő-testület határozata szerint ezeket az összegeket csakis beruházásokra használják, használhatják.

    Ezen nem változtatnak a gazdaságélénkítő program során sem. Komoly vagyongyarapodás volt ennek az elvnek a következménye, és komoly vagyongyarapodást terveznek a jövőben is.
    - Így kellene tennie minden önkormányzatnak. A hitelek irányát a beruházás felé kell fordítania mindenkinek– mondta a polgármester.

    Több munkahelyre van szükség
    Nem lassítani, elvonni kell, hanem élénkíteni a gazdaságot, munkahelyeket teremteni, járulékot csökkenteni. Eddig a válságokra mindenhol a munkahely-teremtés volt a megoldás. Ezt az elvet követik Esztergomban.

    - Ha a vállalkozói szféra elbocsátásokra kényszerül, munkahelyeket kell teremteni. A családokat eltartóknak esetleges elbocsátásuk esetén munkahelyet kell biztosítani. Ha válság van, még többet kell dolgoznia mindenkinek. Nem megszüntetni kell tehát munkahelyeket, hanem létrehozni. Tízmilliós hazánkban nem a 3,2 millió munkavállaló számát kell csökkenteni, és nem terheiket kell növelni. Az önkormányzatoknak is ezt kell tenniük – véli Meggyes Tamás polgármester.

    Ehhez egy-két-három éven keresztül támogatást biztosítanak ahhoz, hogy esztergomi vállalkozások esztergomi munkavállalók alkalmazásával bővítsék a foglalkoztatást a városban.

    Közösségi programok is kellenek

    A rendezvények is „beruházások”. A tervezett Adventi Vásár éppen csak főpróbája a jövő évi rendezvénysorozatnak. A Szilveszteri mulatsággal meghosszabbított Adventi Vásár sikere, a jövő évi városi rendezvénysorozat sikere bevételt hoz a vendéglátásnak, az „ideszoktatott” turisták biztos megélhetést jelentenek. Ez tartósabb munkalehetőség, mint a könnyen leépíthető ipari munkahelyek, az automatizálható termelés. A vendéglátás hosszú távú virágzást, hasznot hozhat. Munkahelyeket, adóbevételeket, növekvő vásárlóerőt. Ezért is szorgalmazza a város az idegenforgalmi befektetéseket. Nem is eredménytelenül: négy szálloda-építkezés zajlik, vagy éppen kezdődik Esztergomban.

    - Az esztergomiaknak is szüksége van e közösségi alkalmakra, ilyen helyzetben különös sorsközösségünket ilyen alkalmakkal foghatjuk össze, különösen jó erre az Advent. Igazi adventi-szilveszteri közösségi heteket tartunk, így is keressünk a szolidaritás kifejezésének lehetőségét - foglalta össze a főtéren, a Széchenyi téren tartandó évzáró rendezvény lényegét Meggyes Tamás polgármester.

    - Az esztergomiaknak is szüksége van e közösségi alkalmakra, ilyen helyzetben különös sorsközösségünket ilyen alkalmakkal foghatjuk össze, különösen jó erre az Advent. Igazi adventi-szilveszteri közösségi heteket tartunk, így is keressünk a szolidaritás kifejezésének lehetőségét - foglalta össze a főtéren, a Széchenyi téren tartandó évzáró rendezvény lényegét Meggyes Tamás polgármester. Esztergomiak az esztergomiakért Esztergomban kampányt indítanak: esztergomiak esztergomi üzletekben vásároljanak, az esztergomiak egymást segítsék, helyben tartva a pénzt. Meg szeretnék értetni az emberekkel, miért kell Esztergomban létrehozott terméket, szolgáltatást vásárolni, igénybe venni. A vállalkozásokat is támogatják Nem jól menő külföldi cégeknek kell adni a megrendeléseket, hanem hazaiaknak. Helyben a helyieknek. Olyan konzorciumokat szerveznek, amelyekbe bekerülnek az esztergomi cégek.

    - Most itt az idő, hogy összefogjanak, érezzék ezt a súlyt. Ez közvetlenül nem hajt ugyan hasznot, de esztergomi munkavállalóknak, családjaiknak teremt jövedelmet – jelentette ki a polgármester.

    Önerő-alapot hoznak létre, hogy az Európai Uniós pályázatokhoz olyan kisvállalkozók is eljussanak, akik eddig nem. A hiányzó saját források biztosítása mellett támogatják, segítik, koordinálják a pályázatírást is.

    -->

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!