Már nyertünk

Fábik Tibor

Azzal hogy Halász Bence kalapácsvetésben bronzérmes lett a budapesti atlétikai világbajnokságon, ez a vb rosszul már nem sülhet el számunkra. Magyarország valaha volt legrangosabb sporteseményének kétségkívül rossz szájízt adott volna, ha egyetlen hazai sportoló sem állhat fel a dobogóra, főleg azután, hogy a rendező jogán kapott szabadkártyáknak köszönhetően 63 fősre duzzad a válogatottunk. A kvalifikációs lista alapján csupán 32-en szereztek indulási jogot, ugyanakkor a hivatalos megfogalmazás szerint házigazdaként 31 „megfelelő tudásszinttel” rendelkező atlétát – akármit jelentsen ez – is nevezhetett a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ), és a kérelmeinket a nemzetközi szövetség (WA) jóváhagyta. Egyébként ebből támadt némi tűz a sportág hazai berkein belül, mert akadnak, akik bizony sérelmezik, hogy nem ők kapták meg a szabadkártyát…

A világbajnokság előtt a népes magyar csapatból a 2019-es dohai vb-n harmadikként záró, a tavalyi müncheni Eb-n ezüstérmes Halász Bence volt a legnagyobb éremesélyesünk, és a papírforma alapján valójában az egyetlen. Azzal, hogy meg is szerezte a várva várt érmet, „esernyőt” tarthat a sportág fölé, ott vagyunk a világbajnokság éremtábláján, ami mindig nagyon fontos.

Amúgy éppen csak megkezdődött az erős emberek fináléja, amikor a női hétpróba záró számában, női 800 méteren célba ért a mezőny, és néhány pillanatig azt hihettük, hogy Krizsán Xénia a bronzérmes, a nagy kivetítőn ez jelent meg. Igen ám, de a számítógép ekkor még nem könyvelte el minden versenyző időeredményét és számolta át pontokká, így csalfa reményt táplált. Néhány pillanatig maga Krizsán is azt hitte, hogy
harmadikként zárt, de amikor kiderült, hogy negyedik lett, annak is nagyon örült. A történet mindenesetre nagy fekete pont a nemzetközi szövetségnek, igazán találhatnának olyan programfejlesztő számítógépes szakit, aki megoldja, hogy ne részeredményt kürtöljenek világgá végeredményként.

A vb házigazdáiként mi csak piros pontokat kapunk, a Nemzeti Atlétikai Központ lenyűgözi a legnagyobb sztárokat is, akik Gyémánt Liga-viadalokon járják a világot, és a hangulat is remek a stadionban, valamint mellette a parkban, a szurkolói zónában. Vasárnap a délelőttöt és a délutánt együtt nézve 60 ezren látogattak ki a vb-re. 

„Majdnem elsírtam magam, ahogy beléptem a stadionba,

 engem még soha nem biztattak ennyien” – mondta még az első napon Krizsán Xénia – atlétáinknak és a szurkolóknak is felejthetetlen lesz a világbajnokság.