Gólzsák

Ballai Attila

Várom a Ferencváros–Klaksvík visszavágót. Na, nem azt, amelyet a feröeriek 3–0-ra megnyertek a Groupama Arénában, azon már nincs mit várni, hiszen a labdarúgó Bajnokok Ligája első selejtező körében, július 19-én megszenvedtük. Én jövőbeni találkozásban és nemes bosszúban reménykedem, amely az UEFA Európa Konferencia Liga csoportkörében létre is jöhet.

A Fradin nem fog múlni. A BL-ből a harmadik számú kupába süllyedés után ugyanis megingathatatlanul halad a főtábla felé: az ír Shamrock Roversen 6–0-ás, a máltai Hamrun Spartanson 8–2-es összesítéssel gázolt át, a playoff első, idegenbeli összecsapásán 4–0-ra intézte el a Zalgiris Vilniust. Ez eddig összesítésben 18–2. Ha ehhez hozzávesszük a Paks elleni, vasárnapi 6–1-et, dúdolni is kezdhetjük a régi szurkolói dalt: „A fradista csatárok, Albert Flóri, Szőke Pista kinyitják a gólzsákot.”

Egy gondolatot azonban így, utólag is megér, vajon miért volt csukva az a bizonyos gólzsák a Klaksvík ellen, 180 kínos percen át? Az azóta történtek fényében

többen élnek a gyanúperrel, hogy a fiúk edzőt akartak buktatni.

Én ezt nem hiszem. Már csak azért sem, mert a társaságban a mérkőzés időpontjában meglátásom szerint annyi összetartó erő sem volt, hogy egy efféle akciót együttesen megbeszéltek, megterveztek és végrehajtottak volna. Az a Ferencváros mindenféle hátsó szándék nélkül tudott ennyire pocsékul, szétesően futballozni. Ezt az NB I-es hajrá három veresége is előrevetítette. Erre mondják az utólag okosok, hogy Sztanyiszlav Csercseszovot már korábban le kellett volna váltani. Igen, de mégis, mikor? Amikor a becsúszó vereségek dacára az FTC megingathatatlanul haladt zsinórban ötödik bajnoki címe felé, és az európai porondon olyan magasságba jutott, amilyenbe 1975 óta egyszer sem?

Az edzőcseréhez súlyos kudarc kellett, és ezt a Ferencváros júliusban hozta is. Augusztusra aztán Máté Csaba vezényletével magához tért, saját, elvárható szintjén futballozott, szeptemberben pedig az egymást követő ötödik szezonban vághat neki európai kupa főtáblájának. Ahol azért csatlakozhat a feröeriekhez, mert ők éppen a második számú versenyformából, az Európa-ligából haladnak eggyel lefelé – bár a hazai 1–1 után a Sheriff Tiraspol otthonában még fordíthatnak, mert idegenben harapnak.

Erre mondhatnánk, hogy mi csak tudjuk, hiszen a Groupamában intézték el 3–0-ra a Fradit. De a fentiek szellemében és az igazság érdekében tegyük hozzá: a júliusi Fradit.