Csodavilág

Fábik Tibor

Mi sem bizonyította jobban a vasárnap véget ért budapesti atlétikai világbajnokság iránti hatalmas érdeklődést, mint a szervezők péntek esti közleménye: a közösségi jegyadásvétellel foglalkozó internetes oldalakon beszerzett belépők közül jó néhányról kiderült, hogy csupán másolata az eredetinek. Ha valamit hamisítanak, annak az eredetije bizony nagyon értékes, és a vb-re szóló jegyek hirtelen azok lettek.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a napok előrehaladtával az országot egyre inkább magával ragadta a világbajnokság. Múlt kedden a hátralevő öt nap esti programjára már sem a hivatalos online felületen, sem a helyszínen, a jegypénztárában nem lehetett jegyet vásárolni.

A vb zárása után megtudhattuk, hogy 423 ezer belépő talált gazdára, ami óriási szám. Magyarország történetének legnagyobb sport­eseményén a Nemzeti Atlétikai Központ 35 ezer fős befogadóképességű lelátóin ugyan akadtak üres helyek, ám több százan nem onnan nézték a versenyeket, ahova a jegyük szólt. Inkább a két szintet elválasztó kerengőt választották, ahol a tűző napsütés elől árnyékos helyre lehetett húzódni, és az sem volt mellékes szempont, hogy ott voltak a büfék, csábító ársapkás kínálatokkal. A félliteres csapolt sört például igazán baráti áron, 950 forintért mérték (a Sziget fesztiválon 1690 forinttól indult felfelé az ára).

Valójában az atlétikai vb is egy hatalmas dzsembori volt, a stadion melletti gyönyörű parkban koncertekkel, fellépőkkel és programokkal, a gyerekekre is gondolva.

Előzőleg a Sulihős program felhívására több mint négyszáz iskolában szerveztek atlétikai versenyeket, a nyerteseket pedig azzal díjazták, hogy ott lehetnek a vb egy-egy napján. Tízezren jöhettek, és közel tízezren láthatták a földkerekség legjobbjait a jószolgálati program révén is: az ukrajnai háború borzalmait és a török földrengést elszenvedő gyerekek, magyarországi Covid-árvák és fogyatékossággal élők. A világbajnokság messze túlmutatott a sportrendezvényen.

A fókuszban persze a pálya hősei, Noah Lyles, Sha’Carri Richardson, Shericka Jackson, Femke Bol, Faith Kipyegon, Armand Duplantis, Jakob Ingebrigtsen, no meg Halász Bence, Krizsán Xénia, Molnár Attila voltak – a sort még folytathatnánk –, és persze Youhuu. A vb sziporkázó kabalafigurája a női 200 méteres síkfutás döntője után a pályán ölbe kapta a győztest – ilyesmi sem esett még meg az atlétikai világbajnokságokon.

„Láss csodát!” – ez volt a vb mottója. Azt láttunk.