Visszalépés

Pajor-Gyulai László

Igazán nem túlzás sokkolónak minősíteni azt a bejelentést, amit csütörtökön este Török Zoltán ügyvezető tett a Sopron Basket szurkolói ankétján. Az itthon eddig egyeduralkodónak számító nőikosárlabda-klub vezetője bevett szokás szerint mindig ekkor és ezen a fórumon ismerteti a csapat keretét a következő bajnoki szezonra, és a célokat is, amelyeket el szeretne érni.

A sportot kedvelőket talán nem szükséges emlékeztetni rá, hogy a kontinens egyik élcsapatáról van szó. Arról, amely az idén ugyan elvérzett az Euroliga negyeddöntőjében, ám előtte zsinórban négyszer bejutott a kontinens elitjét tömörítő sorozat négyes döntőjébe, két negyedik hely mellett egy ezüstérmet is fel tudott mutatni, tavaly pedig felért a csúcsra, és a sportág női szakágában gigászoknak számító vetélytársakat megelőzve megnyerte a trófeát.

És ez a csapat most levonul a nemzetközi porondról, és bár alanyi jogon ott lehetne az Euroliga főtábláján, nem él a lehetőséggel, nem indul sem ott, sem más európai kupában.

A döntés egyébként nem példa nélküli. Itthon a férficsapataink évekig nem hagyták el a határt, tavaly például a Szolnok nem nevezett az Európa Kupában anyagi megfontolásokból. Csak néhány napja derült ki, hogy az EK győztese, a spanyol Gran Canaria nem vállalja a szereplést a sportág elitsorozatában, az Euroligában, mert a csapat vezetői nem akarják csődbe vinni a klubot, egy hete pedig Dániából jött a hír, hogy a Viborg női-kézilabdacsapata nem indul el az Európa-ligában, mert a dán klub nem akar csődbe menni azzal, hogy nemzetközi kupában rajthoz áll.

A soproniak a legutóbbi idény végén, az újabb bajnoki cím megünneplése után nem kínáltak szerződést légiósnak, a keret magyar magját viszont megtartották, és manapság senki sem tudná megmondani, ezzel mire juthatnak itthon. Az biztos, hogy a hegemóniája enyhén szólva is veszélybe került, de a klub vezetői inkább ezt választották, mint az eltűnést a süllyesztőben, ami az egykori nagy vetélytárssal, a Péccsel történt. Hitelekből jöhettek volna külföldi sztárok, indulhatott volna az Euroligában, ám egy ilyen döntés csak kezelhetetlen anyagi helyzetet és romlást vonna maga után.

A szomorú történet egyetlen pozitívuma, hogy a Sopron Basket olyan ikonjai, mint Fegyverneky Zsófia és Jelena Brooks, kitartanak a csapat mellett, utóbbi további két évre írt alá. Nem tudhatjuk, a visszalépés átmeneti-e, csupán az erőgyűjtést szolgálja, de talán remélhetjük, hogy így van. Elvégre az utóbbi évek legeredményesebb magyar csapatáról van szó.