Borotva és füst

Ökrös Csaba

A holland Femke Bol néhány napja minden idők leggyorsabb női 400 méterét futotta fedett pályán hazája országos bajnokságán: 49,26 másodperces eredményével megdöntötte a cseh Jarmila Kratochvílová 1982 -ben futott 49,59-es idejét.

Kratochvílová rekordját a megdönthetetlen jelzővel illették. Negyvenegy évbe telt, mire akadt gyorsabb atlétanő a csehek legendájánál. A hetvenes éveiben járó Kratochvílová talán megkönnyebbüléssel is fogadhatta a hírt Femke Bol eredményéről. A doppingolás gyanújának árnyéka vetült Kratochvílovára, aki meglehetősen férfias testalkattal rendelkezett. Soha nem volt bizonyíték arra, hogy szteroidhasználat segíthette, és a csehszlovák állami doppingprogram dokumentumaiban sem szerepelt a neve, de gyorsasága és külleme gyanússá tette.

Femke Bol új rekordjára mutatva Kratochvílová most azt mondhatja: íme a felmentő ítélet.

 Magában pedig hozzáteheti mosolyogva, hogy ha az ő idejében lettek volna már olyan cipők és olyan borítású pályák, amilyenek ma jellemzőek, akkor gyorsabb lett volna ő is. Felidézve a korabeli vicceket, azt is írhattam volna, hogy Kratochvílová a bajsza alatt mosolyog. A rendkívül jóindulatú pletykák szerint a cseh futó és (kelet)német vetélytársa, Marita Koch között azért volt feszült a viszony, mert a német nem adta kölcsön a villanyborotváját Jarmilának.

Marita Koch, aki a Német Demokratikus Köztársaság színeiben versenyzett, szintén férfias jelenség volt. A 400 méteres síkfutás (szabadtéri) világrekordja az ő nevéhez fűződik, 1985 óta van érvényben. Nagy kérdés, hogy Femke Bol (vagy valaki más) képes lesz-e jobbat futni valamikor annál a bizonyos 47,60 másodperces időnél. Fel kell kötnie hozzá a gatyáját, az bizonyos. Amennyiben Marita Koch rekordja is megdőlne, a német is megengedhetne magának egy kaján mosolyt mondván: a kitartó edzésmunka, a teljesítménynek mindent alárendelő életmód a titok nyitja, nem vádaskodni kell, hanem gyorsan futni.
Ahogy az egyik barátom megfogalmazta, ha a sportra koncentrálsz, hatalmas távlatok nyílhatnak meg előtted. Közben kékesen gomolygott a cigarettafüst az arca körül, mert rágyújtott miközben megpihentünk egy amatőr kerékpárverseny közepette a tolnai dombok között. Így adtuk meg a lehetőséget a mezőny győzelemre éhes tagjainak, hogy ne mögöttünk érkezzenek célba.

Nem gondolom, hogy Femke Bol számára a dohányzás lehetne a kapaszkodó a következő szint eléréséhez, de hogy komoly távlatokat nyitott meg a világrekordjával, az bizonyos.