Üzenet

Pajor-Gyulai László

Amit sejteni lehetett, az a héten bekövetkezett: Klausz Lászlótól megvált az ETO FC Győr. Egy hónapja csak felmentette őt a vezetőség a munkavégzés alól, de nyilvánvaló volt, hogy a vezetőedző más minőségben sem maradhat a klubnál. „A tegnap nyilvánosságra került események következtében a klubvezetés és a vezetőedző közötti bizalom visszafordíthatatlanul megromlott, így Klausz Lászlót azonnali hatállyal felmentették a munkavégzés alól, ennek értelmében mai naptól már nem látja el a felnőttcsapat vezetőedzői feladatait” – állt akkor az ETO FC Győr közleményében, és ha egyszer a bizalom megrendül, akkor annak csak válás lehet a vége.

Az említettek események egyébként csak egyetlen eseményt jelentenek. Klausz László 17 éves fia, Klausz Milán szép reményű játékosa volt az ETO-nak, a klub komoly terveket szőtt vele kapcsolatban, profi szerződést kínált neki, ám egy hónapja a sajtóból tudták meg, hogy Zalaegerszegre írt alá. Mivel Milán kiskorú, így a szülei szentesítésére is szükség volt, tehát a ZTE az édesapa tudtával és közreműködésével szerezte meg ingyen a fiatal csatár játékjogát, elütve ennek a lehetőségétől az őt alkalmazó klubot.

Szerencsétlen helyzet, az biztos. Ha győriek szemszögéből nézzük, nem lehet csodálkozni a bizalom megrendülésén. Nincs olyan cég a világon, amely elmenne szó nélkül amellett, hogy egy alkalmazottja egy üzleti ügyben az érdekei ellen tesz. Márpedig egy fiatal sportoló szerződtetése üzleti ügy, hiszen ha Klausz Milán tehetsége kibontakozik, nő az értéke, és amikor továbblép, a bevétel most majd Zalaegerszegre megy, nem Győrbe, a játékos eddigi klubjához. A bizalomvesztést pedig csak fokozza, hogy mindez suba alatt történt, az edző nem játszott nyílt kártyákkal a saját főnökeivel.

Klausz László viszont nyilván a fia érdekeit nézte, édesapaként a legjobbat akarta neki. A Zalaegerszeg fiatalokra alapozva szeretne az élvonal stabil tagja lenni, Klausz Milánnak komoly esélye van megmutatni magát az NB I-ben, és ez valóban kecsegtetőbb, mint az első osztályba vágyó, ám jelenleg mégis csak NB II-es ETO-ban szerepelni. Klausz Lászlóban az édesapa legyőzte a vezetőedzőt és az alkalmazottat, és ez szinte természetes, bár a módszeren lehet vitatkozni. A kérdés csak az, hogy ezzel mit veszített, mert az ügynek üzenete van. Kérdés, csak a győriek bizalmát veszítette el vagy más klubokét is, hiszen lojalitásból nem vizsgázott jelesre, sőt, megbukott. Ám ennek a kockázatával ő alighanem tisztában volt.