Közélet

2010.10.02. 07:49

Itt megtudhatja a szavazás menetét!

Vasárnap újra az urnákhoz járul az ország. A helyhatósági választásokon a polgármester, a helyi képviselők személyéről és pártlistán a megyei önkormányzat összetételéről dönthetünk.

Petrik József

Vasárnap újból helyhatósági választásokat tartanak országszerte. Négy évente egyszer megadatik a lehetőség, hogy a helyi, közös ügyek vitelére alkalmasnak tartott jelölteket bizalmunkkal megtisztelve, szavazatainkkal támogatva a helyi önkormányzatba juttassuk, vagy a polgármesteri székbe ültessük.

Az önkormányzati választás – a politológusok megfigyelése szerint – általában sokkal inkább személyekről, ügyekről és nem a „nagypolitikáról” szól. Közös döntésünk hosszú időre meghatározza városunk, községünk sorsát, ezért sem mindegy, ki járhat majd el képviseletünkben.

Vasárnap tehát 6 órától 19 óráig mindenki leadhatja szavazócéduláját a számára – korábban már hivatalos értesítőn – kijelölt választókerületben, illetve szavazókörben. Amennyiben valaki a mozgásában korlátozott, vasárnap a szavazatszámláló bizottságtól írásban mozgóurnát kérhet.

Szavazás előtt mindenkinek igazolnia kell személyazonosságát és lakcímét. Ez utóbbit a lakcímkártyával teheti meg. „Kiléte tisztázására” alkalmas a plasztik igazolvány mellett az útlevél, a 2001. után kibocsátott vezetői engedély is. A voksolás titkosságát a szavazófülkék biztosítják.

A képviselő-testületek tagjait egyéni listán választják. A legtöbb szavazatot kapott jelöltből testületi tag lesz. Polgármester az lehet, aki az összes jelölt közül a legtöbb érvényes szavazatot kapta. A megyei közgyűlés tagjait úgynevezett pártlistáról választják.

Megyénk hat tízezernél nagyobb lélekszámú városában több választó kerületben lehet majd szavazni

Város

Egyéni listás (fő)

Kompenzációs listáról (fő)

Testület létszáma 2010-től

Dorog

8

3

11

Esztergom

10

4

14

Komárom

8

3

11

Oroszlány

8

3

11

Tata

8

3

11

Tatabánya

12

5

17

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!