Szent István

2023.08.17. 09:02

Augusztus 20. főszereplője: az államalapító Szent István

A Kárpát-medencének egyetlen olyan pontja van, mely augusztus 20-án minden más településnél nagyobb érvényességgel áll az ünnep középpontjában, ez pedig Esztergom. Az első magyar főváros leghíresebb, legfontosabb szülötte Szent István király, az első magyar király, akinek köszönhetően Esztergom lett a magyar állam és egyház bölcsője.

Pöltl Zoltán

Az esztergomi Várhegy, ahol Szent István született, ahol megkeresztelték, ahol házasságot kötött és ahol megkoronázták

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

Nem meglepő, hogy Szent István államalapító művének elvitathatatlanul legmagasabb értékéből sokan szeretnének kamatoztatni, de azt talán senki sem vitatja el, hogy vármegyénk egyik kiemelt városa, Esztergom a leginkább jogosult erre. Szent István király élettörténetének öt legfontosabb állomása a történelemtudósok, régészek, kutatók szerint mind itt, Esztergomban történt. 

E helyen született, itt keresztelték meg (s lett Vajkból Istvánná), itt kötött Gizellával házasságot, s ezen a Várhegyen koronázták királlyá és Esztergomban is hunyt el. Ez az öt esemény – melyekről többek mellett Győrffy György professzor és Horváth István régész, nyugalmazott múzeumigazgató is tudományos alapossággal bizonyított – egy olyan lánc szemeiként állnak ma már előttünk, mely a magyar államiság és a magyar keresztény egyház kialakítása történetében elsőszámú vonalnak számít. 

Esztergom polgármestere idén június utolsó hetében írta alá azt a megállapodást, melyben a szent király szülővárosa képviseletében az Emberi Méltóság Tanácsa és a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület vezetője tette le kézjegyét. Hernádi Ádám, id. Lomniczi Zoltán és Gellén Márton 2025a Szent István Programban való szoros együttműködésre tették rá a „pecsétet” szignójukkal. A program céljáról a fent említett két civil szervezet korábban többek között így nyilatkozott: „…a két szervezet azért kötött együttműködési megállapodást a Szent István 2025 program megvalósítására, mert a múlt ismerete nélkül nincs biztos jövő, a történelem az élet tanítómestere. 

2025-ben emlékezik az ország az államalapítás 1025. évfordulójára és a méltó felkészülés érdekében Szent István életművének bemutatására 5 éves programsorozat indul.” Az idén júliusban Esztergomban történt idézett megállapodás aláírásakor Hernádi Ádám többek között így kommentálta az eseményt: „Esztergom örömmel csatlakozik a programhoz, hiszen az első szent királyunk, az államalapító Szent István e városban született, itt alapította meg Magyarországot, itt vette fel a kereszténységet.” 

A polgármester hozzátette: Esztergomban mindent elkövetünk, hogy itt és a Kárpát-medencében öregbítsük Szent István hírnevét.” A 2023. évi augusztus 20-ai programok is nagyban hangsúlyozzák az ünnep jelentőségét, melyen Novák Katalin köztársasági elnök mond beszédet, illetve 20-án áldják meg a történelmi egyház képviselői az új magyar kenyeret

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában