Kisfeszültségű rekonstrukció

2024.02.04. 16:24

Autósok, figyelem! Hálózati munkákat végez az E.ON az 1119-es út mentén

A térségi hálózat megerősítését szolgáló, új oszloptranszformátor állomás hálózati kiépítését végzik az E.ON szakemberei az 1119-es út mentén. Ottjártunkkor a szerelők éppen a középfeszültségű vezetékhez tartozó egyik oszlop cseréjén dolgoztak a tokodi pincéknél.

Walczer Patrik

Ottjártunkkor oszlopcserén dolgoztak a szakemberek

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Csiszér-Kovács Viktória, az E.ON Hungária Zrt. vállalati kommunikációs szakreferense lapunknak elmondta, hogy a projekt keretében ugyancsak a 1119-es út mentén, Tatabánya irányában további 4 oszlopköznyi területen kisfeszültségű hálózati rekonstrukciót végeznek a szakemberek oszlop, illetve légvezeték cserével. Hozzátette, hogy a jövőben a táti irányban induló kisfeszültségű hálózati vonalon is oszlop és légvezeték cserére lehet majd számítani, de ez már a közút forgalmát nem fogja érinteni, mivel magánterületeken történik a munkavégzés.

Csiszér-Kovács Viktória megkeresésünkre azt is elárulta, hogy az E.ON minden beruházása során madárbarát műszaki megoldásokat alkalmaz. Például a projekt nyomán a villanyoszlopokra újfajta, a természetvédelmi szakemberekkel közösen kifejlesztett, sörnyitó formájú fejszerkezeteket szereltek fel, amelyek megvédik a környék madarait az áramütéstől.

A vállalati kommunikációs szakreferens szerint ez a védelem különösen a szántóföldeken áthaladó hálózati szakaszoknál bír nagy jelentőséggel, ahol az egerészölyvek és vörös vércsék előszeretettel telepednek le a terepből kimagasló villanyoszlopokra, hogy onnan pásztázzák a környéket, mikor egerekre, pockokra vadásznak.

Megjegyezte, hogy a háromszögletű függőszigetelőkkel ellátott oszlopfejek már önmagukban is kényelmes magaslati pontok, több oszlopra azonban további madárkiülőket is helyezett az energiacég, hogy azokat a ragadozómadarak biztonságos vártapontként használhassák.

A tapasztalatok szerint az említett fajokon túl a rendkívül okos és kíváncsi varjak is profitálnak az átalakított fejszerkezetekből, ők ugyanis a korábban alkalmazott madárvédelmi burkolatokat rejtekhelyként használták és aládugták a diót, mogyorót, kitéve magukat az áramütés – és a hálózatot a zárlat – kockázatának, ezeken a sörnyitó formájú fejszerkezeteken azonban teljes biztonságot élveznek. A gólyák és az olyan kistestű énekesmadarak, mint az őrgébics vagy a cinke mostantól a vezetéken és a fejszerkezet egészén is zavartalanul üldögélhetnek.

Csiszér-Kovács Viktória végezetül azt is közölte, hogy az E.ON idén Komárom-Esztergon vármegyét érintően összesen 94 darab különböző műszaki tartalmú és nagyságrendű, középfeszültségű hálózat fejlesztésére, karbantartására irányuló beruházást kíván elvégezni. Ezek összesen 30 települést érintenek majd, köztük Tatabányán, Komáromban, Esztergomban, Környén és Oroszlányban, de például a vármegyénk keleti határa mellett fekvő ám térségünkhöz kapcsolódó Pilisszentkereszten is zajlanak majd munkálatok. A beruházások összköltsége egyébként meghaladja a 2,3 milliárd forintot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában