Kiállítás megnyitó

2024.01.16. 16:30

Szegedi Csaba kaput nyitott a tatabányai Kortársban

A megnyitott kapu címmel nyílt meg Szegedi Csaba kiállítása a Kortárs Galériában.

Kemma.hu

Balról: Szegedi Csaba, Sinkó István és Kammerlohr-Kováts László

Forrás: Beküldött

Fotó: Raab Zoltan

Kammerlohr-Kováts László, a galéria vezetője üdvözölte a megjelenteket, majd adta át a szót Sinkó István képzőművésznek, művészeti írónak, a MMA levelező tagjának, a Magyar Festők Társasága elnökének. 

Szegedi Csaba, a Munkácsy-díjas festő koloristának vallja magát. A lüktető, vibráló képeit látva egyértelmű a jelző. Sinkó István kiemelte: látomásokká festi a látványt, amely révén képei derűsek és életigenlőek. Festői világa a Végtelenbe nyíló kapuk, ajtók megtisztításának, megnyitásának szándékára való törekvés szép példája. A korai figuratív világot maga mögött hagyva új, geometrikus és organikus absztrakt formarendet épített fel. Ezek a képbe foglalt formák egyrészt a színek harmonikus rendjét, másrészt a flow-t, az áramlást hívatottak szervezni a képmezőkben. Szegedi festészete a rendszerelvűség mellett egyfajta zeneiséggel is párosul. 

Képei zöme vízszintes formátumú. Szegedi szinte folyamatábrákban gondolkodik. Ugyanakkor vágyik egy másfajta megjelenítésre, s ez a körforma, a tondo-alak. Nagy kihívás ez a formátum: olyan, mintha kukucskálnánk, vagy távcsövön figyelnénk az eseményeket. Szegedi pedig ezt is izgalmassá teszi. A művész a formák sajátos rendszere által a világra nyit kaput, de ezt a világot a Végtelen öleli körül – írta Sinkó a kiállításhoz kapcsolódó katalógus felvezetőjében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában