Megúszta

2024.01.02. 10:04

Riadalom az Öreg-tónál: vízbe esett egy kiskutya a várfalról

Egy kíváncsi kiskutya esett szilveszter este az Öreg-tóba a várnál. Mentésében a természetvédelmi őrök is kivették a részüket.

Goletz-DeáK Viktória

Hangos kiabálásra lettek figyelmesek szilveszter kora este, a Tatai-várnál járőröző természetvédelmi őrök. Mivel bulizó fiatalokra gyanakodtak, arra vették az irányt, hátha tűzijátékozni kezdenek. Ám olyan kalandra, mint ami történt, nem is számítottak.

Szabó Máté, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a várudvarnál voltak, amikor meghallották a kiabálásokat. Mikor a vár hátuljánál lévő sétaúthoz értek, látták, hogy két kisgyerek nagyon sír, a szüleik pedig kiabálnak, miközben a tómedret figyelik a várfalon áthajolva.

– Odamentem hozzájuk megkérdezni, hogy mi történt, segíthetek-e valamiben. Elmondták, hogy a jobb kilátás miatt feltették a kisebb termetű kutyusukat a várfalra, azonban az a táj szépségében való gyönyörködés helyett inkább az úszást választotta és leugrott a mélybe. De valószínűleg közben meggondolta magát, mert pancsolás vagy a vízimadarak kergetése helyett panaszosan ugatva nézett felfelé gazdáira – kezdte a történetet a természetvédelmi őr, aki szerint, ha a kutya épp csonttal megúszta a zuhanást, azt annak köszöneti, hogy a magas vízszint miatt 30-40 centi mély vízbe eshetett a kövek helyett. 

– Mondtam a családnak, hogy a Platán felé lévő zsilipnél van egy vaslétra, megnézem, hogy azon meg lehet-e közelíteni a medret, illetve el lehet-e jutni a kutyához. Bár lemásztam, de egyértelmű volt, hogy száraz lábbal nem lehet megközelíteni az állatot, így visszamentem, hogy újabb megoldást találjunk. Közben a kutya eljutott a várfal Zsigmond terasz felőli részéhez – mesélte Szabó Máté, hozzátéve, hogy az édesapa közben a tűzoltókat is felhívta, hogy ők tudnak-e esetleg segíteni, amikor egy újabb ötlet jött valakitől. 

– Többen is megálltak a hangzavarra, és valaki azt tanácsolta, hogy nézzük meg, hogy nyitva van-e a Zsigmond terasz, hátha a pince ablakain, amik a várfalban vannak, valahogyan ki lehet mászni a tómederbe. Az édesapa azonnal el is indult a kutya kimentésére, amit végül siker koronázott. A rémült, de látszólag ép kutyával a karjaiban tért vissza – árulta el a történetet a természetvédelmi őr, aki hozzátette: nagyon sok kisgyerekes családot és kutyát sétáltatót láttak szilveszter este Tatán. Úgy tűnik, hogy a tűzijátéktilalom híre sok olyan embert vonzott a városba, akik nem kértek a durrogtatásokból. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában