Fejlesztés

2023.12.08. 18:05

Romos épületből korszerű intézmény: átadták a felújított orvosi rendelőt Pilismaróton

Pénteken átadták a pilismaróti orvosi rendelőt, melyet az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében újított fel az épülethez tartozó szolgálati lakással együtt.

Walczer Patrik

Erős Gábor, Hunyadi Balázs, Romanek Etelka és Szakál István átvágta a szalagot

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Az ünnepségen Hunyadi Balázs polgármester köszöntötte a jelenlévőket – köztük Horváth Szeder Gábort, az Esztergomi Járási Hivatal vezetőjét –, majd ismertette, hogy a 2022-es időközi választás után tudta meg hogy az orvosi rendelő projektje gyakorlatilag csődbe ment. Emiatt minden tekintetben a reménytelenség lett úrrá az önkormányzaton, viszont a fejlesztés a kormányzati többlettámogatás révén mégis megvalósulhatott, melyért ezúton is köszönetet mondott. Méltatta a kivitelező PAT 2000 Kft-t, Hertlik István műszaki vezetőt, dr. Juhász Jánost, a konzorciumi partner Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Kft. ügyvezetőjét, Bándi Gábor projektmenedzsert és Tóth Juliannát, a polgármesteri hivatal műszaki előadóját is.

Az „Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése Pilismarót községben” című projekt záróeseményén Romanek Etelka, a vármegyei közgyűlés alelnöke kiemelte: a háziorvosi ellátás és a védőnői szolgálat a biztonságot jelenti az életünkben. Popovics Györgynek, a vármegyei közgyűlés elnökének nevében úgy fogalmazott: nagy örömükre szolgál, hogy a vármegyei önkormányzat koordinálhatta a TOP-ot. Az eltelt időszakban mintegy 240 millió forint támogatás érkezett Pilismarótra, az új pályázati ciklusban több mint 230 millió forintot ítéltek meg a község számára.

Erős Gábor országgyűlési képviselő szerint Pilismarót ismét lépett egyet előre. Felidézte, hogy Hunyadi Balázs azt követően fordult hozzá segítségért, miután világossá vált, hogy a pályázati forrás nem fedezi a kivitelezés költségeit. A Magyar Kormánynál meghallgatásra talált a kérésük, így megvalósulhatott a fejlesztés. Úgy véli, hogy az épületben dolgozók és a betegek is örülhetnek a kulturált körülményeknek.

Ezt követően Szakál István, a kivitelező cég ügyvezetője készre jelentette a projektet, végül pedig Erős Gáborral, Hunyadi Balázzsal és Romanek Etelkával közösen átvágták a szalagot.

Romos épületet varázsoltak újjá
Az említett beruházással gyakorlatilag régi álma valósult meg az önkormányzatnak, hiszen a község vezetése egy évtizede tervezte már a rendelő épületének korszerűsítését. Június 8-án adták át a munkaterületet, a kivitelező kellő precizitással és hozzáállással újította fel a kifejezetten romos állapotú ingatlant. Az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően a fenntartási költségek is jelentősen csökkenhetnek. Az ünnepségen a szalagátvágást követően a jelenlévők megtekintették a megújult rendelőt, valamint a hozzá tartozó szolgálati lakást is. A projekt teljes összege a többlettámogatásokkal együtt mintegy 115 millió forint volt, melynek keretében egyébként eszközbeszerzés is megvalósul.

A fejlesztést finanszírozó határozatot a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat koordinációja és támogató döntése tette lehetővé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában