Élő hagyományok

2023.11.08. 20:21

Fotókon a jó hangulat, így ünnepelték a romani nyelv világnapját Tatabányán

Az UNESCO 2015-ben nevezte ki minden év november 5-ét a romani nyelv világnapjának, azzal a céllal, hogy az európai cigány közösségek egyik legfontosabb identitásképző elemét még szélesebb körben ismerjék és irányítsák a figyelmet a roma kultúra megőrzésére.

Kemma.hu

Sok vidámsággal, tánccal, zenével is ünnepelték az izgalmas romani nyelvet

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A Füzes Utcai Általános Iskola és a Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ (NeRok) közösen ünnepelte a világnapot az intézményben, amelyen hetvenöt diák vett részt. A tanulók interaktív nyelvórán mélyítették nyelvi tudásukat.

A foglakozásokat dr. Lakatos Szilvia, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi adjunktusa, valamint Turay Maryama, az egyetem hallgatója, továbbá a Romano Glaszo együttes tartották. A nyelvi játékok, feladatok után a tornateremben a Khamoro Budapest Band zenés műsorát élvezhették a jelenlévők. A zenekar bevonta a gyermekeket is produkciójukba, akik nagy örömmel énekeltek, majd táncra is perdültek.

– Tavaly először ünnepeltük az országban a romani nyelv világnapját. Több éves kapcsolatunk van a tatabányai iskolával, ahol nagyon fontos, hogy tanítják a lovári nyelvet. Számos alkalommal jártunk már náluk kulturális programokkal, illetve tananyagokkal próbáltuk segíteni az iskola munkáját. Úgy gondoltuk, hogy ezúttal egy kísérleti jelleggel elhozunk nyelvet beszélő szakembereket. De, ahogy hallottuk, pár gyermek beszéli is a nyelvet – mondta ki Dezső Gabriella, a NeRok szakmai igazgatója.

John Katalin kiemelte, hogy nagyon szerencsésnek mondhatja magát, mert egy olyan területnek az önkormányzati képviselője, ahol két nemzetiség is él, a svábok és a romák.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában